Hírek
2018. November 29. 10:26, csütörtök |
Helyi
Forrás: Adrienn
Az ízek lélektana és az ételfrász
E címmel tartott dedikálással egybekötött előadást november 28-án dr. habil. Forgács Attila az Elte és a Corvinus Egyetem tanára a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében.
A nemrégiben alakult kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda programsorozatának első vendége Forgács Attila gasztropszichológus volt. Az előadás nyitányaként Tóth Erzsébet Katalin szociológus, diplomás ápolónő, egészségügyi szakmenedzser, az EFI iroda vezetője köszöntötte a megjelenteket és mutatta be az iroda működését és az est vendégét.
- Irodánk 2018. szeptember 1-jén kezdte meg működését. Célunk a lakosság egészségkultúrájának fejlesztése, a meghosszabbodó várható élettartam minőségi javítása, a mentális és fizikai egészség értékének emelése a lakosság körében. Az indulás óta (szűk 3 hónapban) eltelt számos városi és intézményi szintű rendezvényen vettek részt. Ennek köszönhetően egyre többen megismerhették a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda feladatát, céljait és munkatársait. Ritka pillanat az egy ember szakmai pályafutásában, hogy egy előzményekkel nem rendelkező új, innovatív, hiánypótló feladatokat ellátó intézmény munkatársa lehet. Nekünk ez megadatik. Feladatunk részben könnyű, hiszen nagy érdeklődéssel fordultak irodánkhoz. Ugyanakkor számos kihívást is tartogat számunkra az előttünk álló időszak, mivel úttörőként vágtunk bele ebbe a kezdeményezésbe.
Előadássorozatunk első vendége dr. Forgács Attila gasztropszichológus, akit mindig is széles látóköre, nyitottsága, az új iránti kíváncsiság és a mindeddig megválaszolatlan kérdések inspirálták az aktuális kutatási téma kiválasztásában. Olyan mára - legalábbis szakmai körökben - elterjedt fogalmak, gyakorlatok meghonosításában vett részt neves munkatársaival, mint az apás szülés, rumingin, hospice mozgalmak, tanatológia és pszichoonkológia. Képzeljük csak el milyen inspiratív asztaltársaság lehetett az, amelynek tagjai: Polcz Alaine, dr. Koch Mária, Bagdi Emőke vagy Lampé László voltak. dr. Forgács Attila 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem leginnovatívabb oktatója, 2013-ban az Év Oktatója címet nyerte el – mutatta be az előadót pár szóban Tóth Erzsébet Katalin.
Az est folyamán dr. Forgács Attila elmondta, hogy tulajdonképpen mit takar a gasztropszichológia fogalma, de a sok érdekesség mellett beszélt az étkezési szokásaink mozgatórugóiról is. Így például arról, hogy mikor eszünk, mennyit eszünk, mit eszünk, milyen ízeket keresünk egy-egy étel elfogyasztásakor és miért pont arra az ízre vágyunk.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 03. 13:41, kedd | Helyi
200 éve született Boczonádi Szabó József
Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület közösen szervez megemlékezést a nagynevű altábornagy születésének évfordulója alkalmából.
2024. December 03. 10:22, kedd | Helyi
Az idei évben új fénydekorációval, élményponttal bővült a félegyházi adventi sétány
2024. December 01. 12:35, vasárnap | Helyi
Evezés és kerékpározás: hálózatos turisztikai fejlesztésekre pályázik a vármegyei önkormányzat
Bugacon, az Aranymonostor Látogatóközpontban tartotta novemberi ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés.
2024. December 01. 12:04, vasárnap | Helyi
Adventi hangulat a Gyermekbirodalomban
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekbirodalmában izgalmas készülődéssel telt november utolsó délelőttje.