Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2021. November 24. 11:23, szerda | Helyi
Forrás: petofiszallas.hu

Vasúttörténeti Emlékhelyet adtak át Petőfiszálláson

 Vasúttörténeti Emlékhelyet adtak át Petőfiszálláson

Új látnivaló színesíti ezentúl Petőfiszállás település nevezetességeit. Az állomás épület emeletén Vasúttörténeti Emlékhely került átadásra 2021. november 22-én.

A kiállítás gondolata 2019-ben fogalmazódott meg. A Petőfiszállás Községi Önkormányzat ekkor vette bérbe a MÁV Zrt-től a település közigazgatási határán belül található állomás emeleti részét közhasznú tevékenység céljából.

Mivel a petőfiszállási állomáson már több, mint tíz éve nincs forgalmi szolgálat, és a szolgálati lakásban sem lakott senki, ezért itt, az emeleti helyiségekben lett kialakítva a magyar vasút történetét, illetve egyes vasúti munkaköröket bemutató kiállítás. Létrejöttében tevékeny szerepet vállalt a Petőfiszállás Községi Önkormányzat, a MÁV Zrt, a Vasúttörténeti Alapítvány, valamint több vasútbarát és civil önkéntesek is. Másfél év munkája során sikerült az épületet kívülről-belülről felújítani, kitakarítani és berendezni. A kiállított tárgyak a Vasúttörténeti Alapítvány és Nagyváradi André felajánlásával kerültek kiállításra.

Az átadási ünnepségen Szász János polgármester az összefogás és jól működő közös munka eredményeit hangsúlyozta a MÁV Zrt. szakembereivel és vezetőségével. A felújított állomás most már nem csak műemlék jellegénél fogva képvisel értéket a településen, hanem közelebb hozza a látogatókat a „Vasút Világához”.

A vasút jelentőségéről és történelmi múltjáról beszélt Fónagy János miniszter helyettes. Hangsúlyozta, hogy a manapság is létfontosságú a Vasút a mindennapi közlekedésben, éppen ezért jelentős fejlesztéseket végeznek folyamatosan, hogy a MÁV szolgáltatásai a lehető legjobban működjenek. Ebben a munkában az olyan új kezdeményezésnek, mint a most átadott emlékhelynek is jelentős szerepe van.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti igazgatója is örömmel beszélt a megvalósult közös munka eredményéről. Sok tervezgetés, rengeteg adminisztrációs munka és folyamatos párbeszéd kellett ahhoz, hogy megnyílhasson a kiállítás. Külön öröm volt számára, hogy Petőfiszálláson valami épül és szépül a meglevő épületek kapcsán, nem pedig pusztul.

A kiállítási anyag összeállításában közreműködött Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi titkára, valamint Nagyváradi André és családja. A munkálatok koordinálásában nagy szerepet vállalt Nagy Péter önkormányzati képviselő, valamint az önkormányzat dolgozói is tevékenyen részt vettek a feladatokban.

A köszöntő beszédek után Balla Barnabás plébános szentelte fel az új szereppel bővült épületet. Ezután lehetőség volt a vendégek számára, hogy megtekintsék az emlékhelyet.

A kiállítás termeiben 1970-es évekbeli forgalmi irodába, állomásfőnöki irodába, korabeli szolgálati lakásba és konyhába látogathatunk, de látható itt terepasztal, utazással és pályafenntartással kapcsolatos kiállítási anyag is. Az emlékhely minden korosztály számára érdekes és maradandó élményt nyújt.

Megtekinteni előzetes időpont egyeztetés mellett van lehetőség a következő telefonszámokon: Hétköznap 08:00-16:00-ig hívható 0670/372-3372, 0670/338-0331, hétvégén Nagyváradi André: 0630/427-8647

(Forrás: petofiszallas.hu / Cikk: Nagy Tímea
Képek: Nagy Tímea, Berecz Judit)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 09:56, csütörtök | Helyi

Remekeltek a Mezgések a Hagyományos sütemények versenyén

Hosszas kiesés után idén ismételten megrendezésre került a Cukrász Hagyományőrző Verseny.

2021. December 02. 09:53, csütörtök | Helyi

Informatika versenyen jártak a Batthyány Iskolások

November 23-án informatikai versenyre hívta az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóit a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium.

2021. December 01. 22:18, szerda | Helyi

Festménykiállítás a sportcsarnokban

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. Kulturális Programirodája és a Holló László Képzőművészeti Kör együttműködve MEGHÍV minden sportot és művészetet kedvelő félegyházi lakost „sportos” festménykiállítására.

2021. December 01. 17:20, szerda | Helyi

Novemberben is sikeresen szerepeltek a Koppányok