Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 22. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: nlcafe.hu

10+1 érdekes tény a csecsemőkről

10+1 érdekes tény a csecsemőkről

Minden újszülött baba egy kis csoda, amely naponta szolgáltat újabb és újabb meglepetéseket a fejlődése során. Íme most néhány olyan meglepő tény, amiről valószínűleg sejtelme sincs a legtöbb kismamának.

Minden újszülött baba egy kis csoda, amely naponta szolgáltat újabb és újabb meglepetéseket a fejlődése során. Íme most néhány olyan meglepő tény, amiről valószínűleg sejtelme sincs a legtöbb kismamának.

  1. Az újszülötteknek nincs térdkalácsuk. Ez az „alkatrész” csak 6 hónapos koruk után fejlődik ki.
  2. Az újszülötteknek körülbelül 10.000 ízlelőbimbójuk van, nagyságrendekkel több, mint a felnőtteknek. Ezek ráadásul nem csak a nyelven, hanem a szájüreg oldalán, a szájpadláson és a nyelv hátsó részén is megtalálhatók. A babák már az anyaméhben is érzékelik az ízeket már 12-13 hetes korukban, és a magzati korban megismert és megkedvelt ízeket születésük után is felismerik.
  3. Az agy az újszülött csecsemők leggyorsabban fejlődő szerve. Egyéves korukra a babák agya már eléri a felnőttkori méret 60 százalékát!
  4. A születés után elképesztő tempóban fejlődnek a csecsemők: ha ebben az ütemben nőnének végig, felnőtt korukra egy méterrel nagyobbak lennének, mint a párizsi diadalív, ami 51 méter magas.
  5. A csecsemők hét hónapos korukig egyszerre tudnak nyelni és levegőt venni.
  6. A belső fül az egyetlen szerv, amelynek a mérete már az újszülöttnél és megegyezik egy felnőttével. Valójában már a terhesség közepén eléri ezt a méretet.
  7. A babáknak több csontjuk van, mint egy felnőttnek. Míg egy egészséges felnőttnek 206, addig egy csecsemőnek 300 különálló csontja van, amik közül több (például a koponyacsontok) a fejlődés során összenő.
  8. Az embercsecsemő az egyetlen újszülött a főemlősök között, amely mosolyog a szüleire.
  9. Valójában minden csecsemő koraszülött. Ha tehetnék, tovább maradnának az anyaméhben, hogy minden szervük megfelelően kifejlődjön, de akkor olyan méretűek lennének, hogy természetes úton már nem tudnának megszületni.
  10. Egy koraszülött baba nem feltétlenül marad egész életében hátrányban a többiekkel szemben. Számos olyan nevezetes és jelentős személyiséget ismer a történelem, aki „pontatlan gyerekként” hamarabb jött világra a szokásosnál. Ilyen például Einstein, Darwin, Newton, Rousseau, Napoleon, Mark Twain, Picasso, Renoir, Stevie Wonder, Goethe, sőt még Churchill is.
  11. A csecsemők fogása olya erős, hogy probléma nélkül megtartják a teljes testsúlyukat. Az egyik kezével az ujjadba kapaszkodott csecsemőt nyugodtan felemelhetsz a levegőbe anélkül, hogy félni kellene tőle, hogy az lepottyan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"