Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 11. 17:21, csütörtök | Belföld
Forrás: Vezess

10 +1 érv, hogy miért jó ötlet a fizetős M0-s

10 +1 érv, hogy miért jó ötlet a fizetős M0-s

Január elsejétől a fővárost elkerülő körgyűrű (nevezzük M0-snak) több szakaszának használatáért minden autósnak fizetnie kell, az autópályákra pedig megyénként éves e-matricát válthatunk, ötezerért...

Január elsejétől a fővárost elkerülő körgyűrű (nevezzük M0-snak) több szakaszának használatáért minden autósnak fizetnie kell, az autópályákra pedig megyénként éves e-matricát válthatunk, ötezerért - adta hírül tegnap a NOL.HU, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs osztálya is megerősítette, hogy megszűnik az M0-s általános díjmentessége.

Állítólag jó ideje megy az ötletelés, hogy a jövő évi útdíjbevételeket hogyan tudná 150 milliárdról 189 milliárd forintra emelni a kormány, de most már mindenki megnyugodhat, kitalálták. Egy hónapunk sincs hátra és fizethetünk, mint a katonatiszt, ha a Szentendrei úttól az M3-ig, illetve 4-es főúttól az M5-ig szeretnénk élvezni az M0 adta szabadságot. Az 1-es főút és az M5-ös, a 4-es főút és az M3-as között marad a díjmentesség.

De ez még semmi! Fizetősek lesznek az autópályák fővárosi bevezető szakaszai is: az M1-M7, az M3-as, az M5-ös és az M6-os utolsó kilométerei. Ez enyhén szólva is pofátlan húzás, de mielőtt cipőt húznál és berohannál a tüntető tömegbe, nézzük meg, miért lesz jó, ha fizethetünk az M0-sért. Csak pozitívan...

1.- Aki fizet, mehet. Mint tudjuk, fellendült a gazdaság, dübörög a rezsicsökkentés, ergo a te zsebedben több a pénz, így nem esik nehezedre kicsengetni ezt a kis aprót, és élvezheted a forgalommentes M0-st.

2.- Nincs pénzed kerülni? Semmi gond, bemehetsz páratlanul szép fővárosunkba, a Hungária körúton végigaraszolva lesz időd megcsodálni a Groupama Arénát és a felújított villamospálya zöld gyepét.

3.- Ebben is világelsők lehetünk. Fizetőssé tenni azt az utat, aminek a lényege, hogy az átmenő forgalom elkerülje a várost, az világelső unortodox húzás.

4.- Csökkenni fog a balesetek száma. Míg az M0-án ritkább lesz a forgalom, a városban meg úgyis mindenki állni fog, a súlyos balesetek számának csökkenése szinte borítékolható.

5.- Nem költesz hülyeségekre az IKEA-ban, nem mész olcsó hotdogért és húsgombócért a budaörsi bevásárlóközpontba. Marad a CBA, biztos elfér még pár Porsche a parkolóban.

6.- Végre mindenki részt vehet az "arányos közteherviselésben"! Ugye autósként eddig téged is zavart, hogy nem fizetsz eleget a közösbe? (regisztrációs adó, teljesítmény adó, az üzemanyagok általános forgalmi adóval terhelt jövedéki adótartalma, stb.) Hát most ledobhatod magadról ezt a nehéz lelki terhet.

7.- Ajándékozz e-matricát. Ha fővárosi szeretteidet balatoni wellnessezéssel lepnéd meg, legyél gavallér, és fizesd ki megyénként az útdíjat. Elég egy Pest, egy Fejér és egy Somogy megyei matricát vásárolni - csupán a fővárosi sztrádaszakaszokat kell ügyesen kikerülni -, és már roboghatnak is a déli partra.

8.- Nem fog hiányozni az a pénz, hiszen úgyis 15 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára, és ki tudja, még mennyivel fog.

9.- Vegyük észre, hogy az M0 fizetőssé tételével olcsóbb lesz az autópálya-matrica. Hiszen immár ugyanazzal a matricával jóval több kilométernyi gyorsforgalmi utat használhatunk!

10.- A 4-es metró miatt az unió által 2016-tól kötelezően előírt dugódíjtól akarják megmenteni az agglomerációban lakókat. Tehát ha fizetős az autópálya bevezető, akkor már otthonról sem kocsival indulsz, hanem busszal vagy vonattal. Világos?!

+1.- Mélypontra értünk, aminek tulajdonképpen lehet örülni. Nézzük pozitívan: az éjszaka is hajnal előtt a legsötétebb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk