Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Május 08. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HVG

10 év múlva már lehet, hogy ez a robot varr össze minket műtét után

10 év múlva már lehet, hogy ez a robot varr össze minket műtét után

A tesztek biztatóak, a robot a kutatók szerint nagyobb biztonsággal és precízebben dolgozik, mint egy sebész.

Igazi áttörésről számolt be nemrég a Science Translational Medicine nevű tudományos szaklap. A publikációt jegyző kutatók szerint az általuk fejlesztett sebész robot már képes volt egy minimális útmutatást követően egyedül összevarrni egy sertés két béldarabját – nemcsak laboratóriumi, de valós körülmények között is. A szakemberek szerint a lágy szövetek miatt ez az eljárás különösen nehéz, ugyanakkor az életmentő beavatkozásoknál muszáj elvégezni. Most azt állítják: a robot nagyobb pontossággal és biztonsággal tudná elvégezni a műveletet, mint az ember.

A tesztek során a gép anastomosist hajtott végre, ami az üreges szervek – például belek – összevarrását jelenti. A robot a végeredményt másik három, ember által elvégzett műtéttel is összehasonlította. Kiderült, a sebészekhez képest jóval egyenletesebben varrta össze a kijelölt területet, ami ilyen esetekben rendkívül fontos. Ha ugyanis túlságosan eltérő az öltések közti távolság, az megnövekedett nyomáshoz, majd szivárgáshoz vezethet.

A publikációt jegyző Peter Kim szerint egyelőre csak egy koncepcióról van szó, ráadásul még azt is le kell tesztelni, mennyire biztonságos a technológia, ha emberen alkalmazzák. Az viszont egészen biztos, hogy hosszabb távon ez a fajta sebészeti beavatkozás jelenti majd a jövőt.

A robotizált műtéti megoldásokat néhány éve már kórházakban is tesztelik, ám sokan amiatt kritizálják, hogy nem biztonságosabb az embernél, ugyanakkor rendkívül drága. A jelenleg legelterjedtebb da Vinci robot például 2 millió dollárba (kb. 580 millió forintba) kerül.

A kutatók szerint azonban a jövőben az orvosok és a robotok közösen dolgoznak majd, végül pedig a robotok leváltják a sebészeket. Egy ilyen rendszer jó szolgálatot tehet például egy Mars-utazás esetén is, ahol életmentő lehet egy ilyen orvosi robot alkalmazása.

A John Hopkins Egyetem kutatói szerint a STAR nevű robot sikerét a fejlett "látása" jelentheti. Hasonlóan az arckövető algoritmusokhoz, a gép szoftvere is követi a műtött terület mozgását. Ebben az esetben mindez annyit tesz, hogy a robot fluoreszkáló pontokat fecskendez a szövetek közé, majd a kamerák segítségével egy 3D-s modellt készít belőle. A szoftver felhasználja a korábbi műtétek legjobb eredményeit, majd ez alapján eldönti, hol kell megejteni az öltést.

A robot karját a német Kuka nevű cég gyártja. A technológia nagyban hasonlít a hétköznapokban is használt szemétfelvevő botokra, azzal a különbséggel, hogy a végén nem egy csipesz, hanem egy tű található. Bár a varrás helyét a robot dönti el, a sebész felülírhatja a döntést, ha úgy ítéli meg, hogy máshol jobb lenne megejteni az öltést. A STAR egyelőre 60 százalékos önállósággal bír, de a fejlesztők szerint ez az arány csak a túlzott óvatosság miatt ilyen alacsony.

A tesztek kiértékelésekor a legfőbb hiba az volt, hogy a robot túlságosan lassan dolgozott, bár a szakemberek szerint ez is csak a túlzott óvatosságra vezethető vissza. A The Verge-nek nyilatkozó Naeem Soomro, a robotműtétek szakértője szerint ugyanakkor még legalább 10 évbe telhet, mire a technológiát valóban bevezetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.