Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 07. 17:09, hétfő | Belföld
Forrás: Tizdolog.hu

10 tipikus biciklis típus

10 tipikus biciklis típus

Szerencsére mind többen választják a bringázást mindennapi közlekedési formának, úgyhogy a biciklis társadalom egyre sokszínűbb. Lássuk a legtipikusabb arcokat!

1. Kezdjük azzal, aki csak mostanra szedte össze a bátorságát, hogy ha már ekkora a kritikus tömeg, akkor naponta ő is biciklisként vegyen részt a forgalomban - esetleg a környezetében már annyian bringáznak, hogy ő sem akar kimaradni. Még bizonytalan, mert nincs meg a kellő rutinja, és még hozzá kell szoknia a forgalom ritmusához. Ez tipikusan átmeneti állapot: vagy belejön, vagy pár hét után lemondóan visszavált bkv-ra vagy autóra.
Ismertetőjegyei: bizonytalan haladás, hirtelen fékezések, a KRESZ-táblák felületes ismerete.
Ellenségei: az elején mindenki, aki az utakon van.

2. Az Agresszív: neki viszont a vérében van a biciklizés, legjobban a kihalt országutakon érzi jól magát, ahol veretheti ezerrel. Városban viszont megőrül, főleg ha az autóút helyett bicikliútra kényszerül. Idegesítik a tötymörgő bicajosok, az autók, rosszabb esetben be is szól, ha ügyetlenkedsz. Beszélgetés közben lenézően viselkedik, ha kiderül, hogy te csak egy ezeréves bringával közlekedsz, és csak 15 km/óra az átlagsebességed városon belül.
Ismertetőjegyei: pro öltözet, de általában nem látod pontosan, mert olyan gyorsan húz el melletted.
Ellenségei: a bénázó vagy figyelmetlen biciklisek.

3. Az előző pont ellentéte az udvarias, segítőkész biciklista, aki megáll, ha látja, hogy a másik a bicaját vizsgálgatja az út szélén, és a KRESZ-t is betartja. Bár a bicikligyűlölő autósok csoportja hajlamos minden biciklist törvényt nem tisztelő, megszelidíthetetlen vadállatként kezelni, szerencsére ez a típus van többségben, és segítenek abban, hogy biciklis, autós és gyalogos békésen, egymás jelenlétét tolerálva tudjon közlekedni.
Ismertetőjegyei: mosoly.
Ellenségei: azok az autósok, akik nem hiszik el, hogy biciklivel is lehet normálisan közlekedni a városban.

4. A hétvégi bringás, aki hét közben autóval jár, de nagy ritkán – olykor családdal együtt – bringára ül. Ő is ügyetlenkedik a városi forgalomban, amíg kivergődik a Margitszigetig, de mivel benne nincsen meg az az eltökéltség, mint a kezdő bringásban (ld. 1. pont), ezért ez nem is fog változni. Persze hétközben is előszeretettel hangoztatja, hogy amúgy szokott ő biciklizni is. Közben igazából még mindig a megrögzött autós szemlélettel ért inkább egyet.
Ismertetőjegyei: az egész sávot befoglalva kerekezik a családdal, szigorúan csak hétvégente.
Ellenségei: az Agresszív bicajos (ld. 2. pont).

5. A biciklis futárok: a biciklis társadalom hardcore lovagjai, akik veszélyt nem ismerve vágtatnak át két autósáv között, gyakran a szabályokra fittyet hányva. Alapvetően jó fejek, ők is megállnak segíteni, ha látják, hogy az út szélén próbálod szerelni a bicajod. Mélységes tisztelettel tudjuk végignézni, ahogy a legmeredekebb emelkedős úton is végigveretik, ahol mi még gyalog is kifulladunk.
Ismertetőjegyei: a futárcég szerkója, napbarnított, vigyori, gyakran szőrös fej, csodálatosan izmos vádlik.
Ellenségei: a taxisok. (De tényleg, ha egy taxist a legrövidebb idő alatt fel akarsz hergelni, csak kérdezd meg, hogy mi a véleménye a biciklis futárokról.)

6. Az elszánt, aki télen is végig biciklivel jár. “Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet!” – ez a jelszava. Ő ugyan nem fogja megadni magát a legnagyobb cidriben sem a tömegközlekedés akolmelegének, inkább választja a csúszós utakat és a rituális réteges beöltözést. Riszpekt. Akik télen is bicajjal járnak ugyanazon az útvonalon munkába, egy idő után már régi, távoli ismerősként tekintenek egymásra, mert ilyenkor még nagyobb a bicajos összetartás érzése.
Ismertetőjegyei: kamásli, kesztyű, vízhatlan és vastag beöltözős cuccok.
Ellenségei: a jeges utak.

7. A mindent megoldó, aki a fél életét képes szállítani bringán, és úgy szervezni a napját, hogy mindent lebonyolítson vele. Amíg egy átlag halandó azt is diadalnak tekinti, hogy össze tudja hangolni az office megjelenést a bicajozással, ő simán elviszi a gyereket oviba, lerendezi az ikeás nagybevásárlást és egy zongoraszállítást is bringán.
Ismertetőjegyei: a kosarában, csomagtartóján, hátán, derekán és ölében lévő málhák. Plusz két gyerek.
Ellenségei: az alattomosan felbukkanó kátyúk.

8. A belvárosi fixis hipszter, aki arra használja a pompásan kinéző bicaját, hogy eltolja az egyik felkapott belvárosi kocsmától a másikig.
Ismertetőjegyei: ultimate hipszter kellékek.
Ellenségei: az ittas kerékpározást ellenőrző rendőrök.

9. Aki több százezerért összerakatja magának (vagy hosszas munkával összerakja ő maga) a hipermenő biciklijét, de kényelmi okokból (például mert nem tud letusolni a munkahelyén), meg mert nem meri otthagyni még kikötve sem sehol, inkább alig használja.
Ismertetőjegyei: a telefonján RENGETEG képet tárol a bringájáról, amiket véres kard gyanánt körbe is mutogat, emellett előszeretettel és hosszan beszél róla.
Ellenségei: akik nem hiszik el, hogy egyáltalán tud biciklizni.

10. Az Első Fecske, aki már akkor verette, amikor még álmodni sem lehetett a biciklibarát budapesti közlekedésről, ismer minden tagot a Magyar Kerékpárosklubból, Hajtás Pajtásból és társaikból. Ja és ő már az első magyar Critical Massen is ott volt, amit büszkén emleget azóta is.
Ismertetőjegyei: egy régi, rozsdás Puch biciklije van, ami Critical Massos matricákkal van teleragasztva.
Ellenségei: a biciklis közlekedést ellenző autósok és városvezetési szervek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során