Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 01. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: Veddamagyart.hu

100 év után újra van vadonélő farkas Magyarországon

100 év után újra van vadonélő farkas Magyarországon

100 év után ismét megjelentek a farkasok Magyarországon. Igaz még nem beszélhetünk tartós letelepedésről, de a szakemberek abban bíznak, hogy hazánkban ismét sikerül meghonosítani az európai szürke farkast.

Az emberekben generációk alatt mélyen rögzült a farkasról, mint kártékony, és veszélyes ragadozóról való gondolkodás. Egyrészt azokra az állatokra vadászik, amiket az emberek tartanak, másrészt, ha éhes a falka, akkor ritka esetekben előfordulhat, hogy rátámad az emberre. Ezért kialakult a vadászatuk, és az üldözés is.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége dr. Szemethy László a Szent István Egyetem docense szerint a társadalom gondolkodását, szemléletét kell megváltoztatni, hiszen az erdők életében kiemelkedő szerepet tölt be a nagyragadozó. Jelenleg a farkasok északról, a Kárpátokból érkeznek, ezeket a folyosókat igyekeznek az állatvédők úgy megőrizni, hogy biztosítsák az egyedek zavartalan átjárását.

Farkasok Magyarországon

Magyarországon a közönséges farkas állománya a II. világháború végére nagyon lecsökkent, majd később el is tűnt. A 80-as években ismét megjelentek farkasok az Északi-középhegységben (Börzsöny, Zempléni-hegység, Aggteleki karszt), ahol azóta is tartósan jelen vannak. Számíthatunk megjelenésükre a Dunántúlon is. 1991-ben a Balaton-felvidéken ejtettek el egy példányt, a kitömött állatot az Afrika Múzeumban állították ki Balatonedericsen. A farkas Magyarországon védett állat.

(Forrás:utajovobe.eu / Ozone Network)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.