Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. December 31. 19:36, szombat | Helyi
Forrás: F. Adrienn

200 éve született lánglelkű költőnk

200 éve született lánglelkű költőnk

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából két helyszínen is tartottak ünnepi megemlékezést Kiskunfélegyházán.

Elsőként a Petőfi-emlékháznál gyűltek össze Petőfi tisztelői, ahol Görög Anita oktatási és közművelődési referens rövid beszéddel köszöntötte a megjelenteket, majd a koszorúzást követően a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban irodalmi előadással folytatódott az ünnepség.

Abonyi Szilvia könyvtárigazgató köszöntő szavait követően Csányi József polgármester osztotta meg gondolatait a megjelentekkel:

- Városunk megalapítását követő 49. évben csodálatos esemény történt Kiskunfélegyházán, hiszen megszületett a kis Petőfi. A mai napig vita övezi születésének pontos helyét, de mi a leghitelesebb forrásból tudjuk, hogy Petőfi Kiskunfélegyházán született.
A 2022-es a 2023-as olyan év, mely számos olyan ünnepet hordoz magában, ami Petőfi Sándorhoz köthető. Véletlen szerencse, hogy erre az időre esik a főterünkön található Petőfi Sándor szobor felállításának 100. évfordulója. Ez a szobor 100 éve büszkesége a városnak, 100 éve nézhetnek rá az itteni fiatalok, és 100 éve egy olyan példaképet láthatnak nap, mint nap, ami nemcsak Kiskunfélegyházának, hanem a magyar történelemnek, a magyar irodalomnak és minden igaz szívű magyarnak a világ bármely tájékán igazi példát mutat. Petőfi Sándor rövid, de tartalmas élete megalapozta ennek az országnak a hírnevét messze földön, hiszen kevés olyan költő van ebben az országban, akinek a műveit annyi nyelvre lefordították, mint Petőfiét és kevés olyan van, akitől még a távoli Távol-Keleten is verseket idéznek és Petőfi gondolatait idézik meg, mikor példát akarnak a fiataloknak mutatni. Hiszem, hogy városunknak erre büszkének kell lenni és hiszem, hogy ma, aki itt Félegyházán él, annak a szívében ott van Petőfi
– mondta beszédében Csányi József polgármester.

Ezt követően Szabadságharc, Arany és Petőfi barátságának két éve címmel Tóth Péter Lóránt, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor és Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész színpadi játékát láthatták a megjelentek. A korhű szövegekre épült, korabeli feljegyzések, levelezések alapján íródott 60 perces előadást korábban már 109 alkalommal adták elő a művészek. A dráma Arany és Petőfi barátságán keresztül mutatta be a szabadságharc eseményeit, helyszíneit és történelmi jelentőségű hőseit.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit