Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Április 24. 12:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Fábián Adrienn

200 lakásban kikapcsolhatják a gázt a Móravárosban

200 lakásban kikapcsolhatják a gázt a Móravárosban

Kilenc móravárosi társasház közel 200 lakásában kapcsolhatják ki a gázt Kiskunfélegyházán.

Kiskunfélegyházán, a Móravárosban 9 társasházban, vagyis közel 200 lakásban a kémények ellenőrzését követően a szakemberek megállapították, hogy fennáll a veszélye a szénmonoxid visszaáramlásának. Legalább 500 ember maradhat meleg víz nélkül a hiba kijavításáig.

A Filantrop éves kéményellenőrzését követően szénmonoxid visszaáramlásának veszélye miatt nem használhatják a móravárosi társasházakban azokat a gázkészülékeket, a fürdőszobai vízmelegítőket, melyek a gyűjtőkéményekbe vannak bekötve. Ha ezt figyelmen kívül hagyják és mégis megteszik, akár 500 ezer forintra is rúghat a bírság összege. Minderről a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta az érintett társasházak közös képviselőit, akik problémájukkal megkeresték a polgármestert és a körzet önkormányzati képviselőjét is. Közölték fellebbezési szándékukat a határozat ellen, mert nem értenek egyet a közszolgáltatóval, hiszen harminc éve laknak ezekben a házakban és eddig nem okozott problémát a gázkészülékek gyűjtőkéményekbe való bekötése.

Az ügyben egyik érintett társasházban nemrégiben lakossági fórumot tartottak, ahol elhangzott, hogy a Filantrop utasítására 2007-ben elvégeztették a kémények toldását, ami megakadályozza az esetleges szénmonoxid visszaáramlást. Mindez 120 ezer forintba került társasházanként. A munkálatokat a Filantrop alkalmazottjai végezték, csakúgy mint az azt követő kéményseprő-ipari ellenőrzéseket, melyek során nem találtak hibát. Az idei márciusi ellenőrzés után a katasztrófavédelem a Filantrop jelzésére a lakók biztonságát szem előtt tartva azonnal megtiltotta a fürdőszobai vízmelegítők- és kazánok, valamint a szabadba vezetett páraelszívók együttes használatát. Az ellenőrzés során ugyanis kiderült, a kéménytoldásokat nem szabályszerűen végezték. Hasonló szabálytalan kéménykialakítások, felújítások miatt a Filantrop Kft., illetve később a szolgáltató feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Jelenleg is folyik a nyomozás az ügyben, de addig is a Filantrop újból ingyenesen átvizsgálja a kéményeket és úgynevezett füstnyomáspróbát végeznek a füstgáz visszaáramlás megállapítására. Probléma esetén a társasházak lakói 3 hónap haladékot kapnak, hogy a gyűjtőkéményeket biztonságossá tegyék, a hiányosságokat megszüntessék, ami újra jelentős anyagi terhet ró ki a családokra.

Nagy vonalakban a szén-monoxid mérgezésről, hogy megértsük miért is fontos életterünk biztonságossá tétele.

A szén-monoxid belélegzése mérgezést, vagy akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet. A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, ugyanakkor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: