Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2019. Augusztus 30. 16:16, péntek | Helyi
Forrás: Görög Mariann

Vegyszermentes zöldfűszereket és zöldségeket termelnek a mezgés diákok

Vegyszermentes zöldfűszereket és zöldségeket termelnek a mezgés diákok

Immár harmadik éve gondoskodnak a mezgés diákok, arról hogy Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény lakóinak nyáron friss zöldfűszerekkel és zöldségekkel tudják javítani az étlapon szereplő ételeket.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai és tanárai 2016 óta vesznek részt a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt, Ments meg egy kertet programban.

A korábbi években megkezdett munkálatokat 2019-ben is folytatták a diákok, a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti Idősek Otthonának kertjében.

A már meglévő fűszernövények (citromfű, oregáno, kakukkfű, tárkony) mellett tavasszal a talajelőkészítési és tápanyagutánpótlási munkák után paprika, petrezselyem, zeller palántákat ültettek, cékla, cukkini, sóska, metélőhagyma magot vetettek. Meggyfa csemetéket ültettek illetve díszítő növényként körömvirágot vetettek.

A majd 200 négyzetméteres területen, a nyár folyamán a diákok heti két három alkalommal látogatták a kertet és főleg növényápolási munkákat végeztek, gyomirtást, öntözést, növényvédelmet. Mivel a program teljesen kert és természetbarát, ezért vegyszereket nem alkalmaztak, a kert gondozása során a gyomirtást kapálással oldották meg, a kártevők ellen pedig a bogarak összegyűjtésével tudtak védekezni

A kert aktuális állapotáról minden hónapban egy képes beszámolót kellett készíteni és ezt e-mailben elküldeni a minisztériumba ahol minden évben díjazzák a programban résztvevőket.

Kertben dolgozó diákok:
Hunyadi Roland
Réczica Tibor
Tapodi Péter
Vajda Katinka

Zeleiné Tamási Klára élelmezésvezető örül, hogy az ellátottak megismerhetik pl. a frissen szedett bazsalikommal fűszerezett paradicsomsalátát, a teában a friss mentalevelet és az édeskömyényt, a lestyánt, a cukkinit, a padlizsánt stb.

Az élelmezésvezető asszony köszönetét fejezi ki az iskola vezetőségének, Görög Mariann tanárnőnek és a diákoknak, hogy ellátottjaik étkezését változatosabbá, élvezhetőbbé tudják tenni. Az intézmény bízik benne, hogy a hagyomány a jövőben is folytatódik.


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.

2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.