Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Június 14. 11:46, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ártatlannak tűnő szokások, amelyektől gyorsabban öregszünk

Ártatlannak tűnő szokások, amelyektől gyorsabban öregszünk

Az öregedés előbb-utóbb mindenkit utolér.

Az öregedés előbb-utóbb mindenkit utolér. Hogy mikor, az a tudósok szerint kevésbé múlik a genetikán, mint korábban hittük – becslések szerint a gének csak alig 7 százalékban felelnek a hosszú életért. Sokkal több függ attól, hogyan élünk.

Megfelelő életmóddal és helyes szokások kialakításával hosszabban élvezhető a fiatalság. Az alábbiakban az eatthis.com cikke alapján összefoglaljuk, hogy milyen szokásokkal érdemes leszámolni testünk öregedésének lelassítása érdekében.

Helytelenül táplálkozunk

„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, és ez nagy igazság. Ugyanis az általunk elfogyasztott ételek összefüggenek a fizikai és mentális egészségünkkel, a krónikus betegségek kialakulásának kockázatával, és azzal is, hogy milyen gyorsan öregszünk. Érdemes tehát a cukrokban, telített zsírokban és finomított szénhidrátokban gazdag, olykor gyorséttermi kosztot is tartalmazó étrendünket sok gyümölcs, zöldség, bab, lencse, teljes kiőrlésű gabona, dióféle és magvak fogyasztására cserélni.

Az alkoholt is jobb mellőzni. Egyrészt azért, mert növelheti a gyulladás kialakulásának kockázatát, ezzel pedig fokozhatja bizonyos krónikus betegségek, például májbetegségek és daganatok kialakulásának rizikóját is. Ezenkívül az italozás ronthat az alvás mennyiségén és minőségén, valamint kiszárítja a szervezetet, ami felgyorsíthatja a bőr öregedését.

Túl sokat heverünk a kanapén

Nem először halljuk, mennyire káros az ülő életmód, amely számos egészségügyi problémát okozhat. Például gyulladásokat, amelyek az öregedést is felgyorsíthatják. De ha túl sokat ücsörgünk a kanapén – például kedvenc sorozatunkat nézve, vagy céltalanul nyomkodva telefonunkat –, azzal gyakran azt érjük el, hogy kitolódik a lefekvés ideje, és nem alszunk eleget.

Márpedig a túl kevés alvás is öregíti a testet: a szervezet nem tudja kijavítani a sejtek apró sérüléseit, agyunk pedig nem tud megszabadulni a méreganyagoktól.
Csak üzenetekkel kommunikálunk

Ha pedig már az előbb a képernyőket említettük, a több képernyőidő a személyes kapcsolatok csökkenéséhez is vezethet. Egy tanulmány szerint boldogabbak, egészségesebbek és hosszabb életűek azok, akik jobban kötődnek családjukhoz, barátaikhoz és a közösségükhöz. Érdemes tehát rendszeresen találkozni a szeretteinkkel, vagy ha erre nincs mód, akkor se kizárólag üzenetekkel kommunikáljunk velük, hanem időnként hívjuk fel őket.

Félvállról vesszük a stresszt

Csak legyintünk a stresszre, mondván, hogy az mindenki életében jelen van? Ezzel az érveléssel valószínűleg nem teszünk eleget az idő előtti öregedés sikeres lassításáért. A tartós stressz ugyanis nemcsak az életminőségünket ronthatja, hanem betegségek kockázatát is növelheti, élettartamunkat pedig csökkentheti. A megoldás a stresszkezelés, de ez sem mindegy, hogyan történik. A szakemberek szerint érdemes bevetni a meditációt és mindfulness-alapú stresszcsökkentő technikákat, mert ezek a telomerek – vagyis a kromoszómáink végén lévő kis védősapkák – rövidülésének lassításával összefüggésbe hozhatók a hosszabb élettartammal.

(Nyitófotó illusztráció / Forrás: palyer.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.