Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 26. 10:31, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Emléktáblát avattak a néhai mesterfodrász műhelyénél

Emléktáblát avattak a néhai mesterfodrász műhelyénél

Köhler József mesterfodrász személye és munkássága előtt tisztelegtek azzal az emléktáblával, melyet február 25-én adtak át a strandfürdő bejáratánál.

Az eseményen a Köhler-család mellett a mesterfodrász számos tisztelője, barátja, valamint a tizenöt éve megalakult Köhler Baráti Kör tagjai is megjelentek.

- Kiemelkedőek azok a napok az életünkben, amikor ezt a kis várost az Alföld és Magyarország közepén olyan személyekkel tudjuk ünnepelni, mint Köhler József. Ebben a városban az iparosság, a szakma a szakmai képzés és az ehhez kapcsolódó személyi kultusz Köhler József személyében minden szempontból kiteljesedik. Hiszen egy olyan emberről beszélünk, aki egész életében a családjának és ennek a szakmának élt. Olyan baráti kört tudott megtartani maga körül, ami végig meghatározta életét és meghatározta ennek a városnak a létét is – mondta köszöntőjében Csányi József polgármester, majd néhány mondattal ismertette a nagynevű mesterfodrász életét, munkásságát.

- Köhler József 1945-ben született Kiskunfélegyházán a Köhler fodrász dinasztia gyermekeként. Eredetileg sváb származású felmenőkkel bír. Szüleinek testvérei Soltvadkerten éltek, de a politikai helyzet miatt átkeresztelkedtek és Kőszegi néven illeszkedtek be az akkori társadalomba. József Kiskunfélegyházán fodrász-szövetkezetben helyezkedett el. Végezte munkáját, tanította a mesterségre és emberségre növendékeit, együttműködve a szakképző intézményekkel. Később vállalkozó lett, és mint iparos mester folytatta tevékenységét itt ebben az épületben.

Az élete volt a fodrászat, a szolgáltatás, a fiatalság emberré nevelése. Fogékony volt minden új ismeretre, technikára, technológiára. Lelkes résztvevője volt a Fodrász Szakmai Napoknak, rendszeresen zsűrizett a versenyeken és tagja volt a szakmai vizsgákon a vizsgabizottságnak. Tanulója mindig volt. Országos versenyeken sikeresen vett részt tanulóival. Közületisége és párfüggetlensége miatt a város szeretetét élvezte haláláig, mely 2007-ben következett be. Tőle származik a vallás- és politikamentes fodrászat. Aki emlékszik, az a műhely ajtaját becsukva ezt a feliratot olvashatta. Szókimondó, egyenes, kritikus ember volt, szem előtt tartva a szakmai alázatot és az emberek iránti tiszteletet.

A Köhler Baráti Kör 2007-ben alakult meg azzal a 10 fővel, akik rendszeres vendégei és barátai voltak, immár 15 éve megalapítva ezt a klubot. Ennek jubileumára való tisztelettel emeltettük ezt a táblát. Emléke örökké éljen.

Két gyermeke közül Helga a biológusi pályát adta fel a fodrászatért, amit nem bánt meg a mai napig. Fél éves szakmunkás tanulóként országos második helyezést ért el. Ez mintegy dopping úgy hatott rá és eljutott az országos verseny első helyezéséig. Majd érettségi, főiskola, és 2002-ben fodrász-oktatói diplomát szerzett. Helga viseli tizenhatodikként a Köhler nevet. Büszke elődeire és édesapja hagyományát ápolja nagy szeretettel – zárta beszédét Csányi József polgármester.

Az emléktábla leleplezését megelőzően dr. Réczi László önkormányzati képviselő osztotta meg a mesterfodrászhoz és lányához, Helgához fűződő emlékeit, melyek igen kedvesek számára, tekintettel arra, hogy olimpiai bajnok édesapjával rendszeresen jártak hozzájuk és a képviselőt még modellnek is felkérték egy-egy munkához.

- Józsi bácsi személye volt az, aki bennünket barátokká kovácsolt. Bízom benne, hogy lánya Helga még hosszú évtizedekig fogja ápolni apukája hagyományait – mondta a képviselő.

A beszédeket követően leleplezték és megkoszorúzták az emléktáblát, melynek kivitelezési munkálatait Bozóki István kőfaragó végezte.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)