Városlista
2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Október 19. 16:53, szombat | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Szívet melengető kiállítás Mindszentiné Mandula alkotásaiból

Szívet melengető kiállítás Mindszentiné Mandula alkotásaiból

A Magyar Festészet Napja alkalmából nyitotta meg kapuit Mindszentiné Mandula első önálló kiállítása október 18-án a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A művelődési központ aulája csordultig megtelt barátokkal, ismerősökkel, művészekkel és természetesen családtagokkal, akik mindannyian szerettek volna részesei lenni Mindszentiné Mandula örömének.

Kovács-Csonka Szilvia igazgatónő köszöntőjét követően a művésznő fia ifj. Mindszenti László osztott meg néhány gondolatot édesanyja alkotói pályafutásáról és életének jeles állomásairól.

Mindszentiné Mandula 1946-ban született. Nagyon korán, még 8 évesen elvesztette édesanyját és ez az életútjában mindig is meghatározó volt. Általános iskolai tanulmányait a Petőfi Sándor Általános Iskolában végezte, majd a Móra Ferenc Gimnáziumban tanult tovább, ahol Móczár Károly tanár úr kezei segítették a kibontakozásban. Szoros kötelék fűzte össze a tanárt és diákját, hiszen Móczár Károly édesapja és Ircsi-mama (ahogy fia nevezi) édesapja együtt voltak orosz hadifogságban. Ircsi mama édesapja pedig szakács lévén sokszor juttatta plusz élelemhez a tanár úr édesapját, így mondhatni megmentette az életét. Móczár tanár úr ezt méltányolva az átlagosnál többet foglalkozott Ircsi mama bimbózó tehetségével. Az érettségi után pedig egy Aba - Novák Vilmos festőládát ajándékozott tanítványának. Ez a festőláda egyenes út volt Ircsi mamának ahhoz, hogy kézügyességét az ecset végét fogva mutassa meg. Később a művésznő a ládát, melynek értéke az idők folyamán igencsak megnövekedett – nagylelkűségét tükrözve – 2023-ban a jászszentandrási katolikus plébániának adományozta, ahol a legnagyobb Aba – Novák gyűjtemény található.

Ircsi mama 63 év munkássága alatt rengeteg technikát kipróbált, így a tűzzománcozást, a grafikát, üveghátlapra való festést, olajfestést, akrill festést és akvarellt. Utóbbit Terescsényi tanár úr inspirálására zárta a szívébe. Olyannyira szerette az akvarellt, hogy 1996-ban Dachauban 50 db akvarell képet három nap alatt vásároltak meg tőle a nézelődők. Ircsi mama ezt a tisztes hétszámjegyű díjazást felajánlotta a Vöröskeresztnek, mely tíz város karácsonyi csomagjait tudta ebből finanszírozni.

1991-ben Balatonakalin egy művésztáborban találkozott a budafoki festőművészekkel és egy olyan barátság indult el, melynek hatására Ircsi-mama a műanyaggyár üdülőjében, Tőserdőben is megvalósított egy művész tábort. Az akkori polgármester is támogatta ezt a kezdeményezést, így a mai napig él az a szokás, hogy művészhetet tartanak és az iskola befogadja a művészeket, hogy szabad alkotást biztosítanak.

1999-ben Ircsi-mama életébe beköszöntött a Szelidi-tó. Itt vásárolt egy ingatlant, ahová a mai napig elvonul a világ zaja elől, hogy alkothasson. Tulajdonképpen egy művésztanyát valósított meg itt, ahová szívesen elhívja művésztársait, barátait.
Művésznevén „Mandula” alkotásait külföldi kiállításokon is megtekinthették az érdeklődők, Magyarországon pedig Bácsalmáson, Kecskeméten, Kiskőrösön, Nagykőrösön, Kiskunmajsán, Kalocsán, Ordason, Uszódon, Dunapatajon, Bugacon, Rétságon és Kiskunfélegyházán is nyílt tárlat képeiből.

Ifj. Mindszenti László beszédének zárásaként megköszönte a művelődési központ minden munkatársának a segítségét, kiváltképp Kovács-Csonka Szilvia igazgatónőnek a kitartó biztatást, valamint hogy helyet adtak édesanyja önálló kiállításának az intézményben.

A művésznő nagylelkűsége mindig is nyilvánvaló volt mindenki számára és ezúttal sem maradt el a meglepetés. Az eseményre érkező vendégek mindegyike tombolaszámot kapott, melyet a megnyitó végén kisorsoltak. Csányi József polgármester és Ircsi-mama dédunokája közreműködött a sorsoláson, melyen négy alkotás talált gazdára.

A jeles eseményt Sárkány-Mindszenti Lili fuvolajátékával színesítette.

Mandula kiállítását november 25-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában nyitvatartási időben.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 11:26, hétfő | Helyi

Ünnepélyes átadásra került a Dózsa György utca megújult szakasza

Nemrégiben készült el a Dózsa György utca Kossuth utca felőli mintegy 417,24 m hosszú szakasza, melyen a korábbi aszfalt burkolat felújításán túl számos kiegészítő munkálat is folyt.

2024. Október 21. 10:40, hétfő | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1956-os forradalomra és szabadságharcra

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezésre kerülő városi megemlékezésre.

2024. Október 20. 09:20, vasárnap | Helyi

Október 27-én óraállítás!

A várva várt őszi szünet kezdete és a téli időszámításra átállás szinte egy napon van. Vajon mit jelent ez a gyerekes családoknak?

2024. Október 20. 09:18, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. október 20. - Évközi 29. vasárnap Missziós vasárnap