Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Január 19. 14:10, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

250. évfordulóját ünnepli a város, mely igazi otthont ad lakóinak

250. évfordulóját ünnepli a város, mely igazi otthont ad lakóinak

Mária Terézia királynő 1774. február 4-én adományozta azt a mezővárosi oklevelet, amely elindította Kiskunfélegyházát a fejlődés útján.

E jeles esemény 250. évfordulóját ünnepli városunk 2024-ben számos kulturális és szórakoztató rendezvénnyel.

A jubileumi évfordulóra kisfilm is készült, melyet január 19-én mutatott be városvezetésünk a sajtó munkatársainak. A szívet melengető alkotás már látható a közösségi oldalakon és a videómegosztó portálokon is, de a mozifilmek szerelmesei is találkozhatnak vele a Petőfi Moziban a vetítések előtt.

- Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a félegyházi motívumokkal, helyszínekkel és szereplőkkel elkészített kisfilm operatőre is helyi kötődésű, Gajdics Dávid személyében. Egyedül a film főszereplői - Fülöp Tímea és Kovács Tamás - nem helybéliek – mondta Csányi József polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy ebben az évben számos programmal készülnek, melyek egyértelműen a jeles évforduló köré fonódnak.

- Úgy gondolom, hogy ritka az az alkalom, amikor egy város elmondhatja 250 év elteltével, hogy előrébb jutott, fejlődőképes volt és az emberek szeretnek itt élni. Programjainkkal nemcsak az itt élőknek szeretnénk örömöt okozni, hanem törekszünk arra is, hogy akik ellátogatnak hozzánk, lássák meg azokat a szépségeket, amelyeknek mi nap mint nap részesei lehetünk. S ki tudja, talán ezek által többekben felmerül, hogy otthonuknak válasszák Kiskunfélegyházát.

Az ember hajlamos arra, hogy amit mindig lát, azt megszokja, és természetesnek veszi. Én azonban úgy gondolom, hogy mindig nyitott szemmel kell járnunk és meg kell látnunk kedves városunk szépségeit, mely mindig más arcát mutatja. A jubileumi ünnepre készült videó és az eseménysorozat első felvonásaként január 19-én megnyíló kiállítás is ezt szeretné sugallni Görög Anita fotográfus képeivel.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megnyíló kiállítás kapcsán az alkotó elmondta, hogy számtalan megismételhetetlen pillanat áll a képei mögött és óriási megtiszeltetésnek érzi tárlatának megnyitását az ünnepségsorozat nyitórendezvényeként. Azt is megtudtuk, hogy a város 250. évfordulójára készített könyvben található fotókból válogatták össze a könyvtárban megtekinthető alkotásokat.

- Remélem, hogy ez az egyszerű, letisztult szépség értéket képvisel főleg abban a világban, amikor nagyon könnyű manipulálni a fotókat. Ezek teljes valójában mutatják meg a várost – mondta Görög Anita a kiállítás darabjai és a jublieumi könyvben található fotók kapcsán.

Rosta Ferenc kultúráért felelős alpolgármestertől megtudtuk, hogy közel kétéves munka előzte meg az évfordulós esztendő ünnepi programjának összeállítását, melyre logó és nívós képeskönyv is készült. Utóbbi és az eseményekkel kapcsolatos dokumentumok egységes arculatot kaptak Nagy Ferenc grafikusnak köszönhetően. A képeskönyvet angol nyelvre is lefordították, az ide látogató vendégek kedvéért.

- Kétségtelenül a könyv megszerkesztése volt a legnehezebb munka az ünnepi készülődés kapcsán – vallotta be az alpolgármester és felhívta a figyelmet a bemutatójára, amire február 2-án kerül sor a városháza dísztermében. Az ünnephez kapcsolódó programsorozat kapcsán megtudtuk még azt is, hogy az egyes események háziasszonyai Bajzák Andrea, Keresztes Tünde és Vargáné Rácz Judit lesznek, valamint félegyháziak, félegyházi kötődésű emberek lesznek majd a középpontban. Szobor- és emlékoszlop aavatás, ünnepi szentmise, koncertek, gálaműsor, Kiskun Expo, Mórák találkozója, táncszínházi előadás is színesíti majd a programok sorát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)