Hírek
2016. December 26. 15:00, hétfő |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
Egészséges, ízletes fogások télire
A piacokon, vásárokon már találkozhatunk a parázs felett sült gesztenye illatával, megkezdődött ugyanis a gesztenye szezonja. Élvezzük ki, amíg csak tudjuk, hiszen értékes alapanyag a konyhában!
A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, összetétele igencsak hasonlít a burgonyáéhoz. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, ezért rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen vércukorszintünket lassan, folyamatosan emeli meg, így fogyasztása a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő. Ezen tulajdonságának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
Használjuk légúti problémákra
Tápláló tulajdonsága mellett jó hasznát vehetjük még a téli időszakban, hiszen mindenféle légúti betegség esetén kiválóan alkalmazható. A gesztenyeméz igazi különlegesség, de torokfájáskor is szopogathatunk belőle 1-1 kanállal.
Gesztenyepüré, a nagy kedvenc
A gesztenyével készült ételek közül az egyik legkedveltebb és legismertebb a gesztenyepüré, ami kicsiknek és nagyoknak is kedvence. Valóban ízletes és egészséges édességek készíthetők belőle, de emellett köretnek is kiváló zöldségek, húsok mellé.
Vasalt csirkecomb mentás gesztenyeraguval
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb csirke felsőcomb kicsontozva
só
2 evőkanál szűz olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa karikákra vágva
1 kisebb póréhagyma karikákra vágva
16 - 20 szem előfőzött gesztenye
só, fehér bors
fél csokor friss mentalevél finomra vágva
burgonyakeményítő
1/2 dl fehérbor
A combokat besózzuk, és fél órára félretesszük. Ezután az olajjal serpenyőbe rakjuk, és egy vízzel töltött edénnyel lepréseljük ez a vasalás művelete -, majd egyszer megfordítva készre sütjük. A raguhoz a sárgarépát és a póréhagymát a gesztenyével együtt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mentalevelet, majd kevés vízzel készre pároljuk. Végül keményítővel besűrítjük, és fehérborral felöntjük.
Fahéjas káposzta gesztenyével
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg gesztenye
4 evőkanál szűz olívaolaj
1 közepes fej vöröskáposzta lereszelve
1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
só
2 evőkanál agavé szirup
1/2 citrom leve
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
A gesztenyét áztassuk be forró vízbe egy órára, hogy a héja megpuhuljon. Ezután több helyen vagdossuk be, egyenletesen szétosztva tegyük egy tepsibe, és öntsünk alá egy kevés vizet. Forró sütőben süssük addig, amíg meg nem puhul a belseje, és szét nem nyílik a héja (kb. 30 perc), majd pucoljuk meg. Közben az olajon megpirítjuk a káposztát, fűszerezzük a köménnyel és egy kis sóval, majd kevés vízzel felengedve megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk a szirupot és a citromlevet, és jól összedolgozzuk. Ha kitálaltuk, szórjuk meg a tetejét fahéjjal, és adagoljuk mellé a gesztenyét.
Gesztenyés kesudió-sült
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 6 személyre:
3 dkg vaj vagy ghí
2 hámozott, reszelt sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd áttört fokhagyma
25 dkg hámozott, főtt gesztenye apróra vágva
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
1 ág friss rozmaring levelei, apróra vágva
15 dkg pirított dió apróra vágva
15 dkg pirított kesudió apróra vágva
6 dkg pirított fenyőmag
15 dkg reszelt kemény juhsajt
2 bio tojás
só, fehér bors
Olvasszuk meg a vajat vagy a ghít egy serpenyőben, adjuk hozzá a sárgarépát, a vöröshagymát, a fokhagymát, és takaréklángon pirítsuk 5 percig. Ezután keverjük hozzá a gesztenyét, a petrezselymet, a rozmaringot, és további 5 percig süssük. Kicsit hűtsük ki, és turmixoljuk össze. Majd adjuk hozzá a diót, a kesudiót, a fenyőmagot, a sajtot, a tojást, a sót és a borsot. Kenjünk ki egy őzgerincformát vagy egy mély, téglalap alakú sütőformát és béleljük ki sütőpapírral. Öntsük bele a keveréket, fedjük be a formát alufóliával és süssük 180 fokon kb. másfél órát.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2024. November 21. 07:50, csütörtök | Helyi
Dömötör Csaba: Várhelyi Olivér megkapta az EP-szakbizottsági jóváhagyását az uniós biztosi megbízatásához
Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt megkapta az Európai Parlament szakbizottsági jóváhagyását arra, hogy a következő Európai Bizottság tagja lehessen