Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2024. Szeptember 10. 11:34, kedd | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

7 éves kora óta napszámosként dolgoztatta nevelt gyermekét

7 éves kora óta napszámosként dolgoztatta nevelt gyermekét

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség minősített emberkereskedelem és kényszermunka miatt vádat emelt egy férfival szemben.

Az elkövető a hatalmi viszonyával és a gyermek kiszolgáltatottságával visszaélve 7 éves kora óta embert próbáló fizikai munkát végeztetett élettársa fiával.

A két vádlott - egy férfi és egy nő - tíz éve élnek élettársként egy Kiskunfélegyháza környéki tanyán. A nő a kapcsolatba magával vitte az akkor 5 éves fiát – a sértettet -, akit a férfi rendszeresen bántalmazott. A férfi a hatalmi viszonyával és a gyermek kiszolgáltatott helyzetével visszaélve már 7-8 éves korától bevonta a sértettet a tanyán tartott haszonállatok ellátásába, továbbá a háztartási munkákba. A gyermek eleinte lelkesen segített, hiszen szerette az állatokat, azonban iskolai időben tanítás után, valamint szünidőben a nevelőapja elvárta a mindennapos segítséget. A fiúnak ráadásul nemcsak otthon, hanem a vádlott munkahelyén, egy másik tanyán is segítenie kellett, ahol idővel már a vádlott helyett, egyedül kellett kihajtani, legeltetni és ellátni mintegy 40 szarvasmarhát.

Amennyiben a feladatait nem megfelelően végezte el, a nevelőapja kiabált vele és megpofozta vagy megrugdosta.

Előfordult, hogy a fiú betegen is kénytelen volt dolgozni, ám hiába kért segítséget az anyjától, ő nem mentesítette a munkavégzés alól. A mindennapos fizikai munka olyan sok idejét és energiáját vette igénybe, hogy a gyermek az iskolai feladatait nem tudta képességeinek megfelelően teljesíteni. A szülők emellett a munkavégzésre hivatkozva eltiltották a kiskorút az iskolai programokon, rendezvényeken való részvételtől. Nemcsak az iskolai gyermeknapon nem vehetett részt, de amíg a szülők a közös gyermekükkel a Balatonon nyaraltak, a sértettet otthon hagyták, hogy a munkákat a tanyán elvégezze.

Az anya nem tett semmit az élettársa agresszív viselkedése és a gyermek erőn felüli dolgoztatása ellen, ezáltal a gyermeket támogató, segítő szülői kötelességét súlyosan megszegte és a gyermek értelmi, érzelmi fejlődését veszélyeztette.

Az ügyészség a férfit az emberkereskedelem és kényszermunka súlyosabban minősülő – tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, rendszeres előny céljából, a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, erőszakkal és fenyegetéssel elkövetett – bűntettével vádolja. Az anyának kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kell felelnie.

Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 13:47, hétfő | Helyi

Korszerűsítési munkálatokat végeznek a Darvas-téri fűtőműben

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Darvas téri fűtőműben korszerűsítési munkálatok lesznek 2024. szeptember 26-tól szeptember 28-ig.

2024. Szeptember 16. 12:58, hétfő | Helyi

Szakmai konferenciát rendeztek a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében

Pénteken délelőtt immár 25. alkalommal rendezett szakmai tanácskozást az Integrál Zrt. a Kiskunfélegyházi Libafesztivál alkalmából a félegyházi városháza dísztermében.

2024. Szeptember 13. 14:12, péntek | Helyi

Az eső miatt változnak a Libafesztivál szabadtéren tartandó programjai

Esőhelyszínek és módosítások

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre