Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Július 19. 17:00, vasárnap | Életmód
Forrás: HVG

71 évig élünk, és egyszerre 5 betegségben szenvedünk

71 évig élünk, és egyszerre 5 betegségben szenvedünk

A legújabb egészségügyi felmérés szerint a vérszegénység, a halláscsökkenés, a derékfájás és a cukorbetegség okozza a legtöbb problémát, valamint az emberiség harmada egyszerre öt betegséggel is küzd.

A legújabb világméretű egészségügyi felmérés szerint a vérszegénység, a halláscsökkenés, a derékfájás és a cukorbetegség okozza a legtöbb problémát világszerte, továbbá az emberiség harmada egyszerre öt betegséggel is küzd.Hazánkban a dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki.

Egy frissen publikált 36.000. forrásos nemzetközi egészségügyi adatösszesítés eredményeként született brit felmérés kimutatta, hogy 2,3 milliárd ember, vagyis közel az emberiség harmada egyszerre öt, vagy annál több betegségben szenvedett 2013-ban. Hiába asszociálunk egyből az idős emberekre, 80%-uk 65 év alatti volt. 1990 és 2013 között a fejlődő országokban 10%-ról 52%-ra nőtt azoknak a száma, akik 10, vagy annál több betegségben szenvedtek.

A kutatás szerint generációkkal ezelőtt a fertőző betegségek, a terhességgel kapcsolatos komplikációk és a csecsemőkori, kisgyermekkori betegségek okozták a legtöbb aggodalmat a legfejlettebb országokban. Most, évtizedekkel a gazdasági fejlődés, a javuló egészségügyi ellátás után, ezek a problémák ma leginkább a fejlődő országokat, ezen belül Közép-Afrika térségét jellemzik.

A várható élettartam világszerte 71 év. Persze minél tovább élünk, annál több egészségügyi problémával, betegséggel kell megküzdenünk. Az egyik leggyakoribb betegség ma a világon a vashiányos vérszegénység, a halláscsökkenés, a derékfájás, a cukorbetegség, ezek mind 400 milliónál is több embert érintenek a tanulmány szerint.

Világviszonylatban hol állunk, mi magyarok? A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának friss kimutatásai szerint Magyarország évente 1 700 000 egészséges évet veszít el a dohányzás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt. Ez azt jelenti, hogy ha összeadjuk az idő előtti halálozásokat és betegségben, korlátozottságban eltöltött éveket, akkor a közel 10 milliós lakosság 1 év alatt 1 700 000 tökéletes egészségben eltöltött évet veszít el.

A dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki hazánkban. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja éppen ezért egy rendhagyó installáció keretében egy 1 700 000-ről visszaszámláló órát helyezett el a WestEnd elé, hogy emlékeztessen bennünket arra, vigyázzunk az egészségünkre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.