Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Szeptember 30. 16:43, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

90. évesen is aktív életet él Matildka néni

90. évesen is aktív életet él Matildka néni

Ma (szeptember 30-án) töltötte be 90. életévét Józsa Józsefné Matildka néni.

A szépkorú asszonyt e kivételes ünnep alkalmából városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester és a körzet önkormányzati képviselője Bense Zoltán kereste fel otthonában, hogy virággal és Orbán Viktor miniszterelnökünk kézjegyével ellátott emléklappal köszöntse.

Matildka néni férje és fia társaságában mosolyogva fogadta a kedves vendégeket. Szívesen mesélt a régmúlt időkről ugyanúgy, mint a mindennapokról, mely így időskora ellenére is aktívan, szorgalmasan telik. Noha már régóta pacemakerrel él, ez nem akadályozza abban, hogy rendet tartson a lakásban és persze kint a kertben is. Férje Józsi bácsi tökéletes társa a napi ténykedésben. Amellett, hogy a kicsinek egyáltalán nem mondható kertben is segítségére van Matildka néninek, a bevásárlást is elintézi. Csodálatra méltó kettejük összhangja, mely több, mint ötven év házasság után is fiatalon tartja a szépkorú házaspárt.

Matildka néni 1932. szeptember 30-án született nagy családba. Egész fiatalon férjhez ment, mely házasságból három gyermeke – két fiú és egy lány - született. Kislányát sajnos négy hónaposan elveszítette.

A család szerény anyagi körülmények között élt, de Matildka néni a gyermekeit szeretetben nevelte és a lehetőségekhez képest mindent igyekezett megadni számukra. Háztáji földön termelt takarmányon sertést és baromfikat nevelt, a konyhakertben pedig mindig megtermelte a zöldségeket a család részére.

Az élet viharai és az anyagi nehézségek sajnos megrontották párkapcsolatát, melynek válás lett a vége. Mivel ekkorra már a gyerekek felnőttek, Matildka néni egyedül kezdte újra az életet. A műanyaggyárban helyezkedett el, ahol 6 évet dolgozott, majd az Állami Biztosítóhoz ment takarítóként. Innen ment nyugdíjba 35 éve.

1971. tavaszán újra férjhez ment. Józsi bácsival azóta él együtt közös otthonukban. Házuk kertjében nagyon sokáig termelt zöldséget, virágot, palántákat a félegyházi piacra. Sertéseket is hizlaltak, baromfikat is tartottak, míg erővel bírták. A 80. évét betöltve azonban úgy határozott, erről már lemond. Ennek ellenére mindig van tennivaló a ház körül, hiszen Matildka néni nem bírja elviselni, ha gazos és gondozatlan a kert. Minden nap frissen főzött étel kerül az asztalukra és a lakás is makulátlan tisztaságnak örvend. Na meg annak a néhány baromfinak is gondját kell viselni, mely az ólban kapirgál.

Kettejük tenni akarását és egymás iránt érzett megbecsülésüket, szeretetüket, valamint a család összetartását látva felmerülhet bennünk: talán ez a fiatalság titka.

Mi mást is lehetne kívánni születésnapja alkalmából a szépkorú Matildka néninek, mint családjával és férjével eltöltött sok boldog percet és jó egészséget.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.