Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2022. Szeptember 20. 12:50, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

90. születésnapját ünnepelte Marika néni

90. születésnapját ünnepelte Marika néni

Ma (2022. szeptember 20-án) töltötte be a 90. életévét Lajos Istvánné Nemes Mária.

A szép ünnep alkalmából Balla László alpolgármester kereste Őt fel otthonában, hogy virágcsokorral és Orbán Viktor miniszterelnökünk kézjegyével ellátott emléklappal köszöntse fel.

Marika néni férje és két gyermeke társaságában, mosolyogva várta a kedves vendéget, aki négy éve férjét köszöntötte ebben a házban, szintén a 90. születésnapja alkalmából.

Marika néni és Pista bácsi november 22-én fogják ünnepelni a 70. házassági évfordulójukat. Jelenlegi otthonukban pedig 1953. december 1-jén költöztek.
Marika néni 1932. szeptember 20-án született paraszti család első gyermekeként. Egy öccse született még szülei házasságából, aki sajnos már nem él.

Gyermekéveit felső-Galamboson töltötte, Pista bácsi pedig Haleszból származik. Igen messzire kellett udvarolnia Pista bácsinak, de nevetve mondta, hogy könnyű dolga volt, mert 1949. őszén behívták katonának, ahol 28 hónapot töltött. Innen csak négy havonta engedték haza szabadságra, így már nem is kellett olyan sűrűn megtenni a hosszú utat a szeretett lányig.

1952-ben kötöttek házasságot, melyből egy fiú és egy lány született. Fiuk részéről 1 unokával és 3 dédunokával, lányuk részéről pedig 2 unokával és 1 dédunokával bővült már a család napjainkra. Így tizenöten veszik körül az asztalt a jeles ünnepekkor. Régebben még Marika néni sütött-főzött és készülődött a jeles alkalmakra, mára már átvette a lánya ezt a nehéz feladatot. De a napi tevékenységekből nem enged Marika néni. Főz, mos, takarít, mosogat, bevásárol, piacra jár. A kertet pedig mindig férjével Pista bácsival együtt gondozzák.
Marika néni nagyon vígkedélyű asszony volt világ életében, mostanában azonban saját bevallása szerint sokat sírdogál, mert nehéz tudomásul venni, hogy már nem tud úgy dolgozni, mint a régi időkben. Férje és gyermekei azonban soha nem engedik magába roskadni. Velük és az unokákkal, dédunokákkal mindig felvirágzik Marika néni jókedve.

Marika néni a Háziipari Szövetkezetből jött nyugdíjba, ahol bedolgozóként dolgozott. A horgolás, a sok éjszakai munka a lámpafénynél tönkretette a látását, de megműttette a szemét és most már nagyon jól lát. Férje Pista bácsi annak idején a Vegyipari Gépgyárban dolgozott, onnan is jött el nyugdíjba. Napjainkban már békés nyugdíjas éveiket töltik együtt harmóniában, szeretetben és családjuk óvó gondoskodását, figyelmét élvezve kedves kis otthonukban.

- Fáj itt-ott néha ez-az, de ha így marad még nagyon sokáig, annak is tudunk örülni. A lényeg, hogy együtt legyünk – mondta Marika néni búcsúzóul. Mi is ezt kívánjuk a kedves idős házaspárnak, Marika néninek pedig még sok boldog percet családja körében.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 09:21, szombat | Helyi

Megnyíltak a templomtornyok Félegyházán

Szeptember 29-én (pénteken) és 30-án (szombaton) a két plébánia és a Kiskunfélegyházi Tourinfom iroda jóvoltából megnyíltak a templomtornyok városunkban.

2023. Szeptember 30. 08:46, szombat | Helyi

Nagy látogatottságnak örvendett a Kutatók Éjszakája

A Móra Ferenc Gimnázium idén is bekapcsolódott a Kutatók Éjszakája országos eseménysorozatba.

2023. Szeptember 30. 08:43, szombat | Helyi

Az időseket ünnepelték Kiskunfélegyházán

Az Idősek Világnapja alkalmából szeptember 29-én a város több pontján is ünnepelték a szépkorúakat.

2023. Szeptember 29. 13:09, péntek | Helyi

Kutatók éjszakája a Móra Gimiben

A Móra Ferenc Gimnázium idén is bekapcsolódik a Kutatók Éjszakája országos programsorozatába. Az iskola 2023. szeptember 29-én, pénteken 17 és 20 óra között várja az érdeklődőket.