Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Március 14. 18:00, szombat | Belföld
Forrás: Hir24

A bennünk élő gyilkos

A bennünk élő gyilkos

A kriminológusok és pszichológusok régóta keresik a választ arra, hogy mitől lesz gyilkos egy emberből. A jelek szerint genetikai és nevelési okok állnak a háttérben.

A kriminológusok és pszichológusok régóta keresik a választ arra, hogy mitől lesz gyilkos egy emberből. A jelek szerint genetikai és nevelési okok állnak a háttérben.

Az 1870-es években Dr. Cesare Lombroso, akit sokan még ma is a „modern kriminológia atyjaként" tartanak számon, a torinói börtönben raboskodó bűnözőket tanulmányozva furcsa és ma már kimondottan bizarrnak tűnő következtetésre jutott. Úgy gondolta, hogy a bűnözőket arcvonásaik és testfelépítésük alapján meg lehet különböztetni a tisztességes polgároktól. „A bűnözőknek sokszor feltűnően nagy a fülük – írta Lombroso. – A tolvajoknak gyakran turcsi vagy lapos az orruk. A gyilkosoknak általában sasorruk van, olyan, mint egy ragadozó madár csőre."

Sajnos, hamar kiderült, hogy a potenciális gyilkosok azonosítása messze nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy a jó doktor elképzelte. „Tudományos tanait" ugyan megcáfolták, de vizsgálódásai mégis arra ösztönözték a kutatókat, hogy megpróbáljanak rájönni, mi az, ami megkülönbözteti a bűnözőket – különösképp a gyilkosokat – a békés többségtől.

Gyilkos agyak

Az elmúlt évtizedekben a „bűnöző hajlamú" emberekkel foglalkozó tudósok egyre inkább az agyműködés vizsgálatára fókuszáltak. A nyolcvanas években a funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) megjelenése új lendületet adott a kutatásoknak; Adrian Raine brit orvosprofesszor volt az első, aki ezzel a modern eljárással próbálta feltérképezni egy gyilkos elméjét.

Amerikai rendőrök vizsgálódnak egy gyilkosság helyszínén (Fotó Flickr/Zach Frailey)

Raine és csapata éveken keresztül vizsgálta a kaliforniai börtönökben raboskodó gyilkosok agyműködését. Nem a szikrázó napsütés vagy a homokos strandok miatt költöztek az Arany államba, hanem azért, mert, ahogy tudós fogalmazott, „itt feltűnően nagy számban élnek erőszakos, gyilkos hajlamú egyének".

Raine-ék meglepő eredményre jutottak, szinte minden általuk vizsgált gyilkos agya ugyanazokat a sajátságokat mutatta: csökkent aktivitást az emocionális impulzusokat szabályozó prefrontális cortexben és az agy érzelemközpontja, az amigdala feltűnő túlműködését. Úgy fest tehát, hogy a gyilkosok az átlagnál könnyebben dühbe gurulnak, és nehezebben tudják ellenőrzés alatt tartani az érzéseiket.

A harcos gén

De vajon miért? Egy 1993-as hollandiai kutatás erre a kérdésre is választ adott. A tudósok egy olyan családot vizsgáltak, amelynek minden egyes férfitagja elkövetett valamilyen erőszakos bűncselekményt. Mint kiderült, mindegyikükből hiányzott az a gén, amely a MAOA nevű enzim kiválasztásáért felel; ez az enzim fontos szerepet játszik az impulzuskontrollban. Egyértelmű volt a következtetés: azok, akikből hiányzik ez a gén, vagy csak egy alacsony aktivitású változata található meg a szervezetükben, hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre. Ezt az alacsony aktivitású variánst később „harcos génként" ismerte meg a világ.

Igen ám, csakhogy a felmérések szerint a férfiak közel harminc százalékában megtalálható ez a bizonyos gén. Mi a magyarázata tehát annak, hogy nem válnak egytől-egyig kegyetlen gyilkosokká? A válasz, mint annyi más mentális betegség esetében, ezúttal is a nevelésben és a gyerekkori tapasztalatokban rejlik.

Gyerekszoba a pokolban

Jim Fallon, a Kaliforniai Egyetem pszichiátriai tanszékének professzora különösen érdeklődik ez iránt a kutatási terület iránt. Nem véletlenül – meglepően sok gyilkos volt a felmenői között, és mint kiderült, szinte valamennyi olyan gén megtalálható a genomjában, amelyek összefühhésbe hozhatók az erőszakos, pszichopatikus viselkedéssel.

„Sokan vannak, akik jóval kevésbé veszélyes géneket hordoznak, mint én, mégis gyilkosokká és pszichopatákká válnak" – mondta a pszichológus a BBC-nek nyilatkozva. Benne tehát genetikai értelemben véve minden adottság megvolt ahhoz, hogy gyilkossá váljon – mégsem az, hanem elismert, köztiszteletnek örvendő tudós lett belőle.

Az agykutatásnak köszönhetően egyre többet tudunk meg arról, mi tesz valakit gyilkossá (Fotó: ThinkStock)

Fallon szerint azért, mert boldog gyerekkora volt. „Annak, akiben megvannak ezek a veszedelmes gének, és élete korai szakaszában bántalmazták, nagy az esélye arra, hogy bűnözővé váljon – fejtegette. – Azok esetében viszont, akiket nem abuzáltak, szinte elhanyagolható ez a veszély. Egy gén önmagában, pontosabban ez a variáns, még nincs döntő hatással a viselkedésre."

Az erőszak gyógyítható?

A jelek szerint tehát a genetikai programozottság és a gyerekkori bántalmazás gyilkos kombinációt alkot. Szerencsére, ma már viszonylag sokat tudunk arról, hogyan működnek azok a biológiai és társadalmi faktorok, amelyek egyes embereket hajlamossá tehetnek az erőszakos viselkedésre – így tehetünk is azért, hogy megóvjuk őket, illetve a társadalmat ennek következményeitől.

Az elmúlt években a kutatók hatékony módszereket dolgoztak ki az erőszakos viselkedés kezelésére, és számos bizonyíték van arra is, hogy a veszélyeztetett gyerekek szüleinek képzésével nagymértékben javítható az impulzuskontroll. Fallon és kollégái azt remélik, képesek lesznek idejekorán észlelni a figyelmeztető jeleket, és olyan terápiás módszereket kidolgozni, amelyekkel kezelhetőek lesznek az arra hajlamos emberekből feltörő gyilkos indulatok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során