Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. November 07. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.hu

A betegség mögötti lélek

A betegség mögötti lélek

„Ép testben, ép lélek”- tartja a mondás. Vagy inkább pont fordítva? Ha lelkileg rendben vagy a testedet sem érheti baj? Pontosan.

Egy tünet oka mindig a tudatból indul, a kiváltója pedig egy baktérium, vírus, baleset, genetikai örökség vagy a véletlen. Beszéljünk a betegségek lelki okairól!

Akkor betegszünk meg, amikor az valamiért jó nekünk. Nyerünk vele valamit?
A betegségek mindig ott vannak a környezetünkben, van amikor kaphatóak vagyunk rájuk, van amikor nem. Ez mitől függ? Bizonyos vélemények szerint, a betegségek és azok tüneteinek kialakulása saját akaratunkból történik.

Mikor szolgál minket egy betegség? Például, amikor testünk így figyelmeztet minket, hogy nem törődünk magunkkal, elhanyagoljuk azt. Ha valami nincs rendben velünk, az életünk a betegséggel jelez nekünk. Azt mutatja, hogy valami akadály van vagy hiány lépett fel az életünkben. Ha figyelünk magunkra, olvasni tudunk ezekből a jelekből és elkerülhetjük krónikus betegségek kialakulását.

A kezelés nem mindig gyógyít meg
Az orvostudomány mára már a legtöbb betegséget kezelni tudja, igen, kezelni. Eltünteti a tüneteket, de ha a kiváltó okot nem keressük meg és nem változtatunk magunkon, újra megbetegszünk. És ha a kisebb nyavalyák sem vesznek rá minket arra, hogy foglalkozzunk magunkkal, akkor egyre nagyobb betegségekkel próbál testünk jelezni. Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell kezelni a bajunkat, de nem csak orvosi segítséget kérhetünk.

Betegségek lelki okai
Lássuk, miken gondolkodjunk el, ha megbetegszünk. A kínai orvoslás kidolgozott egy „szótárt”, ami segíthet az értelmezésben.

Már megint beteg vagyok. Hogyan jövök rá, hogy mi az okozója a betegségemnek?
Első sorban írjuk le a következőket.

Melyik szervünk betegedett meg? Mi a funkciója? Melyik oldalon helyezkedik el? Fontos a betegség időpontja. Mikor történt, milyen helyzetben voltunk akkor? Mi történt a családban, a munkahelyünkön, milyen hatások értek bennünket? Fogalmazzunk pontosan! A magyar nyelv kiválóan alkalmas arra, hogy megmutassa mi is a bajunk. Például a „megfeküdte a gyomromat”, „hányok tőle”, torkig vagyok vele”, „képtelen meghallani valamit” kiszúrja a szemét” stb. kifejezések. Tegyük fel a kérdést mi is az valójában, amire ezek utalnak.

Ha válaszolunk ezekre a kérdésekre, máris közelebb kerülünk az igazi problémához, és könnyebben elkerüljük legközelebb a megbetegedést.

A témáról természetesen még nagyon hosszan lehetne beszélgetni, a későbbiekben néhány gyakori betegség mögött meghúzódó lelki problémákról is szót ejtünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.