Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2013. Október 17. 14:35, csütörtök | Életmód
Forrás: InfoVáros

A cigi ciki!

A cigi ciki!

Filmezz Szívvel! kampány ökoiskoláknak értékes nyereményekkel, egy egészségesebb életért

Miért kezdenek el egyre fiatalabb korban cigizni a fiatalok, amikor mindenhonnan azt lehet hallani, hogy a dohányzás szívbetegséget, stroke-t, rákot, korai elhalálozást okozhat?

Statisztikák azt mutatják, hogy 10 dohányosból 8 már 18 éves kora alatt elkezd cigizni. Hazánkban a 7-10. osztályos (kvázi 13-16 éves) fiataloknak 70.7%-a már próbálkozott dohányzással és több, mint egyharmaduk (33.5%) legalább havi rendszerességgel jelenleg is dohányzik. Azok közül, akik már kipróbálták a dohányzást, 17.7% jelezte, hogy 10 éves kora előtt dohányzott először. A fiúk és lányok között, valamint Budapest, az egyéb városok és a falvak régiói között nincsen matematikailag kimutatható különbség.
A fiatal korban elkezdett dohányzás azonnal csökkenti a teljesítményszintet, növeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint károsítja az ereket, az agyat, a vesét, a tüdőt, végeredményben valamennyi szervünket. Korábban ráncosodik az arc a szem és a száj körül, a fogak elszíneződhetnek. A haj oxigén ellátását hátráltatja, így az élettelen lesz, ráadásul a dohányfüst szagot hagy rajta, akár a bőrön vagy a ruhán.
Az alkalmi vagy a passzív (más által kifújt cigarettafüst belégzése) dohányzás is káros, hiszen a nikotin összehúzza az ereket, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Különösen a tizenévesek és a gyerekek vannak veszélyben, ha rendszeresen "kell" cigarettafüstöt belélegezniük, például amikor egyik vagy mindkét szülő dohányzik.
Többek közt erre a témára szeretné felhívni a figyelmet, inspirálni és egy egészséges életmód felé terelni a jövő generációját a Filmezz Szívvel! tudományos videópályázat, amelyet ökoiskolák 12-16 éves diákjai számára írtak ki. A részvétel ingyenes, sőt, a diákok iskolájuk számára akár 800 ezer forintot, saját maguk számára pedig egy-egy táblagépet nyerhetnek.
Bővebb információ az msms.hu oldalon található a szív-és érrendszer védelméről és a pályázatról – amelyre november 15-ig lehet regisztrálni – egyaránt.

Egy ír csapat korábbi nyertes pályamunkája:

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 24. 06:33, kedd | Életmód

Számítógépes vezérlésű irodaszéket fejlesztettek Erdőkürtön

Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön - tájékoztatta a kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-t.

2023. Január 23. 15:27, hétfő | Életmód

Sikeres a magyarországi robotsebészeti program

2023. Január 23. 15:25, hétfő | Életmód

Dollármilliókért kelhet el egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

Akár hárommillió dollárért is elkelhet Anthony van Dyck 17. századi flamand mester egy olajfestménye, amely egy New York állambeli farm pajtájából került elő, és amelyet 600 dollárért vett meg egy műgyűjtő.

2023. Január 19. 14:29, csütörtök | Életmód

Február elején ér földközelbe a Magyarországról is látható üstökös

Február elején ér földközelbe a zöldes fényben derengő C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös, amely Magyarországról is látható lesz.