Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 08. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A Daru utcai mellszobor koszorúzásával folytatódtak a Móra Emléknapok

A Daru utcai mellszobor koszorúzásával folytatódtak a Móra Emléknapok

Móra Ferenc halálnak évfordulóján Móra Emléknapokkal tisztelegnek Kiskunfélegyházán, az író szülővárosában.

Február 7-én (kedden) a Móravárosban található mellszobornál ünnepséggel egybekötött koszorúzással, délután pedig a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartott felolvasással vette kezdetét a rendezvénysorozat.

Szerdán délelőtt az általános iskolások közreműködésével folytatódott a felolvasás, majd 10 órakor a Daru utcai Móra-szobornál tartottak koszorúzási ünnepséget, ahol Keresztes Tünde kulturális referens emlékezett a nagynevű író életének fontosabb állomásaira.

- Móra Ferenc 1879. július 19-én született Kiskunfélegyházán. Szegény paraszt családból származott, ám a szülők komoly gondot fordítottak Móra taníttatására. Nehéz körülmények közt igaz, de sokat tanult, mert kisgyermek korától művelt ember akart lenni. Budapesti egyemen szerzett diplomát földrajz és történelem szakon, de csak egy évig dolgozott tanárként a Vas megyei Felsőlövőn. Életének Félegyháza mellett fontos állomása Szeged volt, itt élt és tevékenykedett sokáig. Előbb újságíró, s habár újságíró is maradt haláláig, hamarosan a Somogyi Könyvtár és a Városi Múzeum szolgálatába állt, ahol 1917-ben nyerte el a múzeum igazgatói tisztséget. Példás családapaként élte le életét, a végső években gyönyörűséggel élvezte a nagyapa szerepet. Évei azonban megszámláltattak, ötvenöt éves volt, amikor megölte nem a régóta fenyegető tüdőbaj, hanem egy váratlan és gyorsan kifejlődő rák. 1934. február 8-án hunyt el.

Móra Ferenc a magyar ifjúsági irodalom meghatározó alakja, író, publicista, muzeológus, aki életében is a legnépszerűbb magyar írók közé tartozott. Ha az irodalmi érték a szeretetreméltóság – márpedig ez is irodalmi érték lehet – akkor Móra Ferenc helye a legelsők között van. Talán nincs is még egy író, akinél annyira elválaszthatatlan egységben jelenik meg a derűs szelídség és a meg nem alkuvó, kemény férfiasság.

Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Ironikus irányban és bátran bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait. Ifjúsági művei, amelyeknek ihlető anyagát gyermekkori élményei szolgáltatták, a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Melegszívű, barátságos természetű ember volt, aki hamar kötött ismeretségeket. Szorgalmát és munkaszeretetét igazolja számos híres és elismert műve, mellyel hazája nevét is méltán öregbítette – zárta megemlékező beszédét Keresztes Tünde.

Ezt követően Almási Emerencia a Móra Ferenc Művelődési Központ munkatársa Juhász Gyula Móra Ferencnek című versével tisztelgett a legnépszerűbbek közé tartozó magyar író munkássága előtt.

Az ünnepség zárásaként városvezetésünk, a pártok képviselői, városunk oktatási, közművelődési intézményeinek, civil szervezeteinek vezetői és képviselői koszorúkat, csokrokat helyeztek el megbecsülésük jelképeként a mellszobornál.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.