Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 10. 11:18, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A dió 6 áldásos hatása

A dió 6 áldásos hatása

Ha ősz, akkor diószezon: a népszerű maghéjas gyümölcs kiváló fehérjeforrást jelent, továbbá tobzódik az egészséges zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban.

Ahogy mondani szokás, a diót már az ókori görögök is ismerték (hiszen Perzsiából ered): kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak "juglans"-nak hívták, amelynek jelentése "Jupiter makkja". A középkorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. A népi gyógyászatban gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre. A diófélék sok rostot és kevés telített zsírt tartalmaznak, és rengeteg antioxidáns van bennük - írja a Healthline.

Étvágycsökkentő hatású
Noha a diónak magas a kalóriatartalma - 100 gramm dióbél több mint 600 kalóriát tartalmaz -, a legújabb kutatások szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint-növelő hatásuk révén. Illetve a dió főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, nem pedig érelzáró telített zsírokat. A magvakban, így a dióbélben is, többszörösen telítetlen zsírok találhatók. Ilyen például az omega-3-zsírsav, mely kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és hozzájárul az erek állapotának javulásához.

Kiváló fehérjeforrás
Száz gramm dióbél 8,6 gramm fehérjét tartalmaz. Érdekes, hogy afehérjeés az olaj mennyisége között negatív összefüggés tapasztalható. A kiemelkedően nagy olajtartalmú diófajtákban viszonylag kevesebb a fehérje. Bár a nagy fehérjetartalmú fajták értékesebbek, a nagyobb olajtartalmúakat érezzük ízletesebbnek.

Magas antioxidáns-tartalom

A diófélék közül a dió tartalmazza a legtöbb polifenolt, azt az antioxidánst, amely védi a szervezetünket a szövetkárosító molekuláktól. Már napi hét szem dió elrágcsálása is segít távol tartani a betegségeket, és csökkenteni a koleszterinszintet.

Fontos ásványi anyagok

A dióban sok a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Nem véletlen, hogy lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.

Igazi vitaminbomba

A dió A- és E-vitaminban gazdag, de többféle B-vitamin is van benne. Így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A dió ízét, élvezeti értékét növeli 4-6 százalék körüli cukortartalma. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra is (akne, sömör).

Emésztésre is jó

A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra. Ugyanakkor a diófélék allergiás rohamot válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

(Nyitófotó: babaszoba.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.