Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Január 11. 14:58, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

A férfi nyíltan iszik, a nő zugivó

A férfi nyíltan iszik, a nő zugivó

Növekszik az alkoholisták száma, ezért évek óta alkoholstratégiát sürgetnek a szakemberek.

Legutóbb 2014 áprilisában közölte az egészségügyi államtitkárság, hogy elkészült a terv, részletekbe nem bocsátkoztak. A hirado.hu-nak most azt mondták, hogy a koncepció egyeztetése, átdolgozása jelenleg is folyamatban van.

Az alkoholisták száma jelenleg 800 ezerre tehető, de pár év múlva akár az egymilliót is elérheti. Az italozás következményeitől viszont sokkal többen, körülbelül 3-4 millióan szenvednek Magyarországon. A betegek legalább fele családban él, így a társ és a gyerekek is az alkohol áldozatai. Egy alkoholista családjában felnőni kemény dolog, ott mindenki sérül – mondta a hirado.hu-nak Szemelyácz János addiktológus, pszichiáter.

Így áll most az alkoholstratégia

A helyzet egyre rosszabb, ezért a szakemberek már évek óta alkoholstratégiát sürgetnek. Legutóbb 2014 áprilisában az egészségügyi államtitkárság közölte, hogy koordinálásukkal az Országos Addiktológiai Centrum kidolgozta az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó, "a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő" tervet, "Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018" címmel. Részleteket azonban nem közöltek azóta sem.

A hirado.hu megkereste a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézethez tartozó addiktológiai centrumot, hogy megkérdezze, mikorra lehet alkoholstratégiája Magyarországnak. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a „korábban előkészített alkoholellenes koncepció egyeztetése, átdolgozása jelenleg is folyamatban van. A dokumentum véglegesítését, kormány elé terjesztését és elfogadását követően tudunk részletesebb tájékoztatást adni” – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Egyre égetőbb a probléma

A koncepció tehát készül, a mértéktelen alkoholfogyasztás miatti probléma viszont egyre sürgetőbb. „Ha ma a prioritások közé emelnék a stratégia elkészítését és tényleg őszintén szeretnénk, akkor 14-15 hónap alatt meg lehetne alkotni cselekvési tervvel együtt” – mondta dr. Felvinczi Katalin. A Magyar Addiktológiai Társaság főtitkára szerint az alkoholstratégia kialakítását gátolja, hogy komoly érdek kötődik az alkoholiparhoz, tovább nehezíti az is a helyzetet, hogy Magyarországon italozást támogató környezet van. Ráadásul a hungarikumok listáján is számos alkoholos ital szerepel – amire büszkék vagyunk.

A szakma elvárása, hogy az alkoholstratégia szakmailag megalapozott – tudományos kutatásokra reflektáló – és politikailag támogatott legyen. A stratégia megalkotását mindenképpen meg kell előznie egy helyzetfeltárásnak: kiket érint az alkoholizmus, milyen italokat fogyasztanak jellemzően, mi jellemző az idősebbekre, mi a fiatalokra. Fel kell térképezni továbbá az alkoholprobléma kezelésére hivatott ellátórendszert, a területi egyenlőtlenségeket és a rendelkezésre álló szakembereket. Valamint tudni kellene, hogy fiatalok körében milyen prevenciós, intervenciós törekvések vannak. Az addiktológiai társaság főtitkára szerint röviden ezek azok a kérdések, amelyekre választ kell tudni adni ahhoz, hogy egy biztos alapokon nyugvó alkoholstratégiát meg lehessen fogalmazni.

Alkoholstratégiára és a megelőzést szolgáló mentálhigiénés programra is szükség van Szemelyácz János addiktológus és Zacher Gábor toxikológus szerint.

A gyerekben örökre nyomot hagy

Az alkoholista szülők gyerekei elképesztő problémákkal élik életüket. Sokszor bántalmazzák őket és óriási bennük a megfelelési vágy. Olyan problémákat, traumákat hurcolnak és örökítenek tovább, amelyek egész életüket végigkíséri – magyarázta Szemelyácz János.

A szakember úgy látja, hogy a függőségre való hajlam egy alkoholproblémával küzdő szülő gyerekében sokkal inkább benne van, mint egy normál családban cseperedőben. „Az ittasság náluk jóval pozitívabb hatást ér el, az alkohol miatt csökken a szorongásuk és a világ elviselhetőbbé válik számukra. Ezért veszélyeztetettebb az a gyerek, akinek valamelyik szülője, vagy nagyszülője alkoholista volt” – tette hozzá Szemelyácz János.

Így látja a helyzetet Zacher Gábor is: „Bizonyított tény, hogy azokban a családokban, ahol az egyik szereplő alkoholista, hétszer nagyobb az esély arra, hogy a gyerek is alkoholistává váljon”.

Az ivás férfisport?

Az alkoholistaszülők gyerekeinél a fiúk a sérülékenyebbek és kiszolgáltatottabbak, mint a lányok, ráadásul a „férfiak körében tradicionálisan sokkal inkább jelen van az énvédő, a búfelejtő és a csoportos italozás, mint a lányoknál” – magyarázta Szemelyácz János.

Zacher szerint az ivás mindig is férfisport volt, a kocsmákban lévők 90 százaléka férfi. Náluk ez sokkal elfogadottabb, mint a nőknél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nők között ne lenne alkoholista, csak ők inkább „zugivók”, az otthonukban, egyedül teszik ezt, mert félnek a megbélyegzéstől. Az italozás alól pedig az értelmiségi nők sem kivételek.

Sok nő gyógyszerfüggő

Míg a férfiak szere az alkohol, addig a nőkre inkább gyógyszerfüggőség jellemző. Sokak táskájában ott van megbújva valamilyen nyugtató vagy altató készítmény. „A gyógyszerfüggőségüket még az alkoholnál is jobban rejtve tudják tartani” – magyarázta a pszichiáter. A probléma azért is jelentős, mert egy korábbi kutatásból – amelyet a 16 évesek körében végeztek – kiderült, hogy elképesztő méreteket ölt a fiataloknál is a gyógyszerhasználat, amihez könnyűszerrel hozzájutnak akár otthonukban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.