Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2019. Augusztus 20. 07:31, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A gazdakörök lakói már megszegték az új kenyeret

A gazdakörök lakói már megszegték az új kenyeret

A haleszi és selymesi városrészben augusztus 19-én tartották a kenyérszentelési ünnepséget.

A haleszi haranglábnál megjelenteket Rádi András a haleszi gazdakör vezetője köszöntötte, majd ezt követően Csányi József polgármester osztotta meg gondolatait.

- Szívemben mindig várakozással teli örömmel és büszkeséggel jövök ide a kenyérszentelőre, hiszen államalapításunkat is ünnepeljük ezen a napon. Ez olyan ünnepe a magyar népnek, amely sem bút, sem bajt nem hozott ránk, hanem megújulást, a keresztény Magyarország megalakulását hozta. Szent István királyunk bölcsességében olyan hazát alapított számunkra a keresztény úton, mely Isten számára is kedvező volt. Mi sem mutatja jobban, hogy még a pápa is koronát küldött neki abból az alkalomból, hogy királlyá koronázták. Az elmúlt évszázadokban hagyománnyá alakult, hogy a paraszt emberek, a gazdák augusztus 20-ára az új búzából új kenyeret sütnek. Ez a becses hagyomány napjainkig fennmaradt. Ezért hálásak vagyunk önöknek – a gazdakörieknek – akik ezt a hagyományt folyamatában fenntartják.

A polgármester szavait követően Hajagos Gyula plébános mondott áldást és szentelte meg az új kenyeret, melyet azután megszegtek és szétosztottak a népes számban megjelent közönség között.

A rendezvényt a Kiskunfélegyházi Hagyományőrző Énekkar, Együd Ádám és barátai, valamint Kiss-Ákos Jenő népdalénekes színesítette előadásával.

A selymesi gazdakör a Mária-szobornál tartotta kenyérszentelési ünnepségét este hét órakor, ahol a Selymesi Népdalkör tagjai adtak elő fülbemászó énekeket.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.

2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat

Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.