Hírek
2017. November 12. 10:00, vasárnap |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A gomba segít a diétában
És értékes fehérjeforrás
A gombák fontos jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban: táplálóak, de nem hizlalnak, eltelítenek, mégis koleszterinmentesek, így diéta során is érdemes fogyasztani belőlük.
Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó zöldségfélét - melynek számos elkészítési módja van - nemcsak azért jó fogyasztani, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert alacsony kalóriatartalma miatt a diéta alatt is kiegészítheti étrendünket.
Magas rost-, alacsony kalóriatartalom
"A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek.
Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassúanyagcsereesetén is.
A gombák elkészítési módja nagyban befolyásolja a bennük lévő értékes tápanyagok hozzáférhetőségét, hasznosulását. Aprítással, áttöréssel, alapos hőkezeléssel, rostozatuk feltárhatóvá, tápanyagaik jól felhasználhatóvá válnak." - mondta el Bajor Zsuzsanna dietetikus, az Ízek és Érzések magazin szakértője.
Levesnek, pörköltnek, de párolva is finom
A gombát sokféleképpen elkészíthetjük: fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, sütve, kalapját töltve, párolva, vagy akár salátában is. Ma már konzerv formájában is kaphatóak, melyek nagy előnye, hogy azonnal felhasználhatóak, így megkönnyítik a háziasszonyok dolgát. A szeletelt verzió használható pl. pizzafeltétként, míg a mini gombafejek salátákhoz vagy húsok töltelékeként kiválóak. Az ecetes -kapros gombák pedig igazi különlegességek -egy finom, ínyenc előétel percek alatt összeállítható segítségükkel.
Ráadásul már lecsóval is kapható, ami készételként hidegen és melegen is fogyasztható, de köretként vagy ragualapként is felhasználható. Ha gyors, és ízletes ebédet szeretnénk a családnak, tökéletes választás lehet.
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 10. 15:31, kedd | Helyi
Madárbarát település címet nyert Csongrád
Csongrád kiemelkedő munkát végzett a madarak és az élővilág védelmében, számos olyan kezdeményezést indítva el, amelyek példaértékűek az egész ország számára.
2024. December 10. 15:30, kedd | Helyi
Idén is várják az időseket a közös karácsonyi ünnepségre
Balla László alpolgármester hét éve rendezi meg az Idősek karácsonya rendezvényt, mely mindig nagy sikernek örvend.
2024. December 09. 14:00, hétfő | Helyi
Ismét életet mentett csecsemőmentő kecskeméti inkubátor
December 9-én hajnalban - 3:45 perckor - újszülöttet találtak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén található babamentő inkubátorban.
2024. December 08. 11:37, vasárnap | Helyi
Lobog már a remény gyertyája is
December 7-én este fellobbant a második gyertya is városunk adventi koszorúján.