Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2017. November 12. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A gomba segít a diétában

A gomba segít a diétában

És értékes fehérjeforrás

A gombák fontos jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban: táplálóak, de nem hizlalnak, eltelítenek, mégis koleszterinmentesek, így diéta során is érdemes fogyasztani belőlük.

Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó zöldségfélét - melynek számos elkészítési módja van - nemcsak azért jó fogyasztani, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert alacsony kalóriatartalma miatt a diéta alatt is kiegészítheti étrendünket.

Magas rost-, alacsony kalóriatartalom
"A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek.

Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassúanyagcsereesetén is.

A gombák elkészítési módja nagyban befolyásolja a bennük lévő értékes tápanyagok hozzáférhetőségét, hasznosulását. Aprítással, áttöréssel, alapos hőkezeléssel, rostozatuk feltárhatóvá, tápanyagaik jól felhasználhatóvá válnak." - mondta el Bajor Zsuzsanna dietetikus, az Ízek és Érzések magazin szakértője.

Levesnek, pörköltnek, de párolva is finom
A gombát sokféleképpen elkészíthetjük: fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, sütve, kalapját töltve, párolva, vagy akár salátában is. Ma már konzerv formájában is kaphatóak, melyek nagy előnye, hogy azonnal felhasználhatóak, így megkönnyítik a háziasszonyok dolgát. A szeletelt verzió használható pl. pizzafeltétként, míg a mini gombafejek salátákhoz vagy húsok töltelékeként kiválóak. Az ecetes -kapros gombák pedig igazi különlegességek -egy finom, ínyenc előétel percek alatt összeállítható segítségükkel.

Ráadásul már lecsóval is kapható, ami készételként hidegen és melegen is fogyasztható, de köretként vagy ragualapként is felhasználható. Ha gyors, és ízletes ebédet szeretnénk a családnak, tökéletes választás lehet.

Címkék: fogyókúra, gomba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 15:18, szerda | Helyi

A hosszú élet titka: a sport és az egészséges táplálkozás

Legalábbis ezt vallja Szigeti Ferenc, aki a napokban töltötte 90. életévét.

2024. Július 21. 09:08, vasárnap | Helyi

Nemzetközi versenyen szerepeltek sikeresen a félegyházi birkózók

Nemzetközi utánpótlás szabadfogású versenyt rendezett a Budapesti Vasas, ahol több európai országból és az USA-ból is érkeztek versenyzők.

2024. Július 21. 09:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. július 21. - Évközi 16. vasárnap

2024. Július 21. 09:05, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. július 21. - Évközi 16. vasárnap