Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 28. 15:54, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

A gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságának növelésére fókuszált a soron következő Police Café

A gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságának növelésére fókuszált a soron következő Police Café

Újabb állomásához érkezett a Police Café Kiskunfélegyházán.

A sorozat itt Bács-Kiskun vármegyében 2016-ban kezdődött. 2017-ben rendezték meg először itt Kiskunfélegyházán, amikor az idősek védelméről beszélgettek.
Azóta már többször is sikerült kiaknázni a módszer adta lehetőségeket különböző témákban, melyek nagy segítséget nyújtottak az egyes asztaltársaságokban helyet foglaló szakembereknek.

A február 24-én megrendezett Police Café a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működésére keresett megoldást.

Az asztaltársaságok tagjai között a rendőrség szakemberei mellett helyet foglaltak az oktatási intézmények gyermekvédelmi pedagógusai, a gyermek- és ifjúságvédelemben, valamint az egészségügyben dolgozók is. Az asztalgazdák, témafelelősök Dinnyés-Kis Zsuzsanna a József Attila Általános Iskola intézményvezetője, Bozóné Soós Marianna Tímea c. r. alezredes a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa és Bódis László, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztályának vezetője volt.

A Police Café módszerét az esemény moderátora dr. Molnár Katalin PhD, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense vázolta fel a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek. A kávéház vendégeit dr. Rekedt Gréta, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság főhadnagya, bűnmegelőzési előadója, valamint Seres Anita, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője köszöntötte.

Ezúttal konkrétan a gyermekvédelmi jelzőrendszer helyzetének – és valljuk be, problémáinak, elakadásainak – feltárása volt a cél. Mégpedig három érintetti kör szakembereit és a kihagyhatatlan fiatalokat akarták egy – pontosabban három – asztalhoz ültetni, hogy jussanak végre közös nevezőre néhány alapvető kérdésben.

A gyermekek sérelmére elkövetett cselekményekkel a legtöbb dolga nyilván a rendőrségnek van, ezért természetes, hogy a rendőrök szeretnék tudni, pontosan mit várnak tőlük a jelzőrendszer tagjai. Ők ugyanis már nem tolhatják tovább a tudomásukra jutott ügyeket, de hiába tudják és teszik is a dolgukat a hivatalos (büntető)eljárásban, ha a folyamatban részt vevő többi partner nem elég aktív.

Ezért az egyik legfontosabb állomásként az egyes asztaltársaságok körüljárták azt a kérdést is, hogy milyen az „elég jó jelzés”. Mert hiába a sok és bármilyen jó szándékú jelzőrendszeri tag, ha nem elég hatékony az általuk végzett helyzetfeltáró tevékenység. Talán azért sem, mert nem tudják, mit és hogyan és kinek és mikor kellene jelezniük. Sajnos még mindig rengeteg az információhiányon alapuló félreértés ezen a téren is, amiből jó néhányat a mostani Police Cafe-n sikerült tisztázni.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a közös gondolkodással és beszélgetéssel, az egymástól távolinak tűnő nézőpontok közelítésével, együttes cselekvéssel, nagyobb hatékonysággal lehet dolgozni, ezáltal felrázható, fejleszthető a gyermekvédelmi jelzőrendszer is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)