Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 03. 08:17, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A helyzet súlyos, de pánikra nincs ok

A helyzet súlyos, de pánikra nincs ok

Európa gazdasági helyzete súlyos, de borús előrejelzésekre és pánikra nincs ok – állapította meg a cseh köztársasági elnök és a miniszterelnök szokásos közös újévi ebédjük után a közép-csehországi Lányban hétfőn.

Václav Klaus és Petr Necas egyetértett abban, hogy a vezető politikusoknak ebben a kérdésben nagyon felelősen kell megnyilatkozniuk, s nem szabad „apokaliptikus, katasztrófás forgatókönyveket felvázolniuk”.

Necas szerint ezzel kedvezőtlenül befolyásolják a közhangulatot és a befektetési kedvet is. „Mindezek következtében mérséklődik a hazai fogyasztás, s a hazai cégek tőkefelhalmozása” – jelentette ki a kormányfő a közös ebéd utáni sajtóértekezleten. Leszögezte: elsősorban realizmusra van szükség, s a kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie. „Ez azonban nem azt jelenti, hogy automatikusan egy válságforgatókönyv lép életbe” – húzta alá.

A kormány az idei évre eredetileg 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 105 milliárd koronás költségvetési hiánnyal számolt. A legújabb prognózisok szerint azonban a gazdasági növekedés ennél lassúbb lesz. Necas a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap hétfői számában közölt interjújában plusz egy és mínusz két százalék közé tette az idei cseh gazdasági növekedést.

Václav Klaus kijelentette, hogy a gazdasági növekedés mérséklődését Európában és Csehországban ő is komolyan veszi. „Kérem, hogy ezért ne essünk pánikba!” – tette hozzá a politikus. Úgy vélte: bár a kormánynak van bizonyos mozgástere, ahhoz nincs ereje, hogy az esetleges európai mértékű visszaesést kivédje.

Az államfő ismételten arra szólította fel a cseh politikai erőket, hogy legyenek szolidárisak egymással szemben, s kimondottan presztízsokokból ne hiúsítsanak meg olyan lépéseket, amelyekről mindenki tudja, hogy szükségesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.