Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 24. 15:18, szerda | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

A hosszú élet titka: a sport és az egészséges táplálkozás

A hosszú élet titka: a sport és az egészséges táplálkozás

Legalábbis ezt vallja Szigeti Ferenc, aki a napokban töltötte 90. életévét.

Feri bácsit városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester kereste fel otthonában, hogy virágcsokorral és miniszterelnökünk, Orbán Viktor kézjegyével ellátott emléklappal köszöntse fel.

Feri bácsi lányai társaságában fogadta a kedves vendéget és irigylésre méltóan fürge mozgásával pillanatok alatt sok régi szép emléket varázsolt elő a lakásból, hogy aztán meséljen is róluk pár szóban.

Szigeti Ferenc 1934. július 7-én, Gyulán született és ott is érettségizett az Erkel Ferenc Gimnáziumban 1954-ben. Utána Budapesten folytatta felsőfokú tanulmányait a Tiszti Főiskolán műszaki vonalon, ahol gépjármű technikus végzettséget szerzett. A főiskola elvégzésével hadnagyi rendfokozatot kapott.

Tiszti pályafutása során szolgált Békéscsabán Tapolcán, Mezőtúron és Kiskunfélegyházán mindvégig gépjármű műszaki pozícióban. Félegyházára 1970-ben költözött a családjával.

Pályája során komoly előléptetésekben részesült és 1989-ben alezredesként vonult nyugdíjba a helyi alakulattól. Katona ruháját a szekrényben, kitüntetéseit pedig egy dobozkában őrzi a mai napig, melyben a katonai elismerések mellett asztalitenisz és röplabda érmek is lapulnak. Hiszen Feri bácsi 20 éven keresztül röplabdázott a kiskunfélegyházi nyugdíjas sport körben, 15 éve pedig aktív tagja a városi asztalitenisz klubnak, ahol jelenleg is heti kétszer pingpongozik klubtársaival. A sport szeretete egészen fiatal kora óta végig kísérte élete során és sok-sok barátot szerzett általa. Sajnos azonban ők is, mint katonatársai sorra eltávoztak az élők sorából.

- Nagyon sok telefonszámom van, akikkel szívesen beszélnék, de sajnos már nem tehetem, ezért néha egy-egy szál virággal kimegyek a temetőbe és ott látogatom meg elhunyt barátaimat, akikről rengeteg közös élményt őrzök a szívemben – mondta Feri bácsi és azt is bevallotta, hogy a felesége halála óta – akit két és fél éve veszített el – még nagyobb a csend az otthonában.

- 60 év boldog házasság után nagyon nehéz egyedül élni. Nem telik úgy el nap, hogy ne gondoljak rá – tette hozzá.

Feri bácsit azonban lányai és unokái mindig felrázzák a melankolikus hangulatból és minden nap beszélgetnek a laptopon keresztül. Két lánya ugyanis tanári diplomát szerzett és egyik Angliában, a másik Szegeden él. A laptop használatával öt unokája ismertette meg, akik közül három már friss diplomás pályakezdő és közgazdászként, illetve orvosként dolgoznak Angliában és Amerikában.

Feri bácsi mindig aktív életet élt, feleségével a közös munkájuk és kikapcsolódásuk 20 évig a gondozott hobbikertjük volt Selymesben ahol saját ültetésű gyümölcsfákkal és szőlővel foglalkoztak. Napjainkban a sportban leli legnagyobb örömét, melyet amellett hogy művel is, TV-ben, rádióban és újságban is nyomon követ.

Lányai büszkén vallják, hogy édesapjukkal mindenről lehet beszélni, mert rendkívül tájékozott a világ dolgaiban csakúgy, mint a városi történésekről. Megtanították főzni is, mert Feri bácsi nagyon figyel a táplálkozásra, hiszen a mediterrán-diétának köszönhetően kivételesen jó szellemi és fizikai frissességnek örvend.

- A legnagyobb kincs számunkra, hogy megfogadja a jótanácsainkat és nem ellenkezik. Bár nehéz volt a hagyományos ételekről átszoknia, de miután megérezte a jótékony hatásait, már sokkal könnyebben elhagyta az étrendjéből például a rántott szeletet, vagy az olyannyira kedvelt kekszeket, édességeket – mesélte lánya.

Azt is megtudtuk, hogy Feri bácsi idén a születésnapját Szegeden fogja ünnepelni a családdal, ahová természetesen önállóan fog elutazni vonattal. Tulajdonképpen ezen nem is lehet meglepődni, hiszen idős kora ellenére is olyan láng lobog benne, ami reméljük, hogy még nagyon sokáig mozgásban fogja tartani.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 17:25, szombat | Helyi

A két új magyar katonai szállítórepülőgép közül az első leszállt Kecskeméten

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép.

2024. Szeptember 07. 17:24, szombat | Helyi

Idén is megrendezik az ingyenes közösségi túranapot, a Kéktúrázás Napját

A Magyar Természetjáró Szövetség szokás szerint október második szombatján rendezi meg a közösségi túranapot, amely immár az 5. lesz.

2024. Szeptember 07. 08:47, szombat | Helyi

Vásár lesz vasárnap Félegyházán

Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. szeptember 8. (vasárnap).

2024. Szeptember 06. 10:57, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozások a Libafesztivál ideje alatt

Szeptember 11-én 19 órától szeptember 15-én 16 óráig a következő lezárásokra kell számítani.