Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

A jégkorszak óta nem volt ilyen forróság

A jégkorszak óta nem volt ilyen forróság

A világ hetvenhárom helyszínéről származó adatok alapján a kutatóknak sikerült rekonstruálniuk a Föld hőmérsékleti történetét egészen a legutóbbi jégkorszakig visszamenőleg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a bolygó felszíne ma melegebb, mint az elmúlt 11 300 év nagy részében volt.

A szakemberek a globális átlaghőmérsékletek rekonstrukciójából azt a következtetést vonták le, hogy a legnagyobb és leggyorsabb klímaváltozás az elmúlt évszázadban ment végbe. A kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakot követő meleg periódus, a holocén nagyjából ötezer évvel ezelőtt érte el hőmérsékleti csúcsát, amelyet aztán lehűlés követett. Ez a tendencia azonban mintegy száz évvel ezelőtt drámai és hirtelen fordulatot vett: a globális átlaghőmérsékletek olyan magasságokba szöktek, amelyekre évezredek óta nem volt példa.
Hatalmas forróság jöhet

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás tovább növekszik – még ha olyan mérsékelt szinten is, amelyet néhány klimatológus jósol –, akkor a globális átlaghőmérsékletek 2100-ra olyan magasságokat fognak elérni, amelyekre nem volt példa az első civilizációk megjelenése óta. „Olyasvalami felé tartunk, ami távol áll mindentől, amelyet az elmúlt tízezer évben láttunk” – idézte a tanulmány társszerzőjét, Jeremy Shakunt, a Harvard Egyetem munkatársát a The Independent című brit napilap internetes oldala.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatójaként dolgozó Shaun Marcott vezető szerző szerint a múltbeli globális átlaghőmérséklet-változást vizsgáló korábbi tanulmányok főleg az elmúlt kétezer évre koncentráltak. Azáltal, hogy a kutatók most a legutóbbi jégkorszakig visszamenőleg rekonstruálták az átlaghőmérsékleteket, lehetővé vált a mai klíma szélesebb kontextusban való vizsgálata. „Azzal tisztában voltunk, hogy globális szinten nézve a Föld ma melegebb, mint az elmúlt kétezer év nagy részében volt – húzta alá a kutató. – Most viszont már azt is tudjuk, hogy az elmúlt 11 300 év jelentős részéhez képest is melegebb van.”

A mostani vizsgálat a világ 73 helyszínéről származó adatok feldolgozásával készült. A vizsgált fosszíliák kémiai és fizikai sajátosságai megbízható értékekkel szolgálnak az adott terület egykori felszíni hőmérsékleteinek jellemzőiről. Az eredmények alapján a globális átlaghőmérsékletek fokozatosan növekedtek a legutóbbi jégkorszakot követő nagyjából hatezer évben, méghozzá a Föld tengelymozgásában bekövetkezett változások nyomán, amelyek több napsugárzást eredményeztek az északi féltekén a nyári hónapokban.

Ez a melegedési folyamat mintegy ötezer évvel ezelőtt tetőzött, majd az ekkor megindult lehűlés nagyjából 0,8 Celsius-fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet. A 20. század kezdetén azonban a folyamat megfordult, és 0,8 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-növekedés következett be, ami ezúttal nem évezredek, hanem évtizedek alatt ment végbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során