Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Július 16. 07:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A jövő évi büdzsé módosító javaslatairól dönt az Országgyűlés

A jövő évi büdzsé módosító javaslatairól dönt az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma kezdi meg nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülését.

A képviselők az első napon a jövő évi büdzséhez beérkezett módosító javaslatokról tárgyalnak, majd - várhatóan mintegy kétórás vita után - szavaznak is azokról.

A házelnöknek a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor a közelmúltban elhunyt Balás István volt MDF-es képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követi a 2019-es büdzséhez benyújtott módosító javaslatok tárgyalása és elfogadása. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága előzőleg csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek nem változtatták meg a központi büdzsé hiányát az eredeti törvényjavaslathoz képest.

A kormány úgy állította össze az eredeti javaslatot, hogy a kabinet 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez. A bizottság módosító javaslata a központi alrendszer jövő évi bevételi főösszegét 19 580 milliárd 364 millió 600 ezer forintban, a kiadási főösszegét 20 578 milliárd 798 millió 500 ezer forintban állapította meg, mindkét oldal 267 millió 500 ezer forinttal nőtt.

A szavazás után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el, majd az ülésnap végén később elfogadni tervezett indítványok módosító javaslatait tárgyalja a Ház.

A parlament kedden összesen tizennégy javaslat zárószavazását bonyolítja le, köztük a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, valamint a választási jogszabály változtatásait.

Az Országgyűlés pénteken a jövő évi büdzsé elfogadásával zárja munkáját, továbbá ekkor alkothatnak új jogszabályokat a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről, valamint a szabálysértési törvénybe emelhetik az életvitelszerű közterületi tartózkodás tilalmát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során