Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Július 06. 11:25, szerda | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

A konyha 5 legpiszkosabb dolga

A konyha 5 legpiszkosabb dolga

Egy nemzetközi, otthonok higiéniájával foglalkozó intézet szerint az otthonunk legkevésbé higiénikus helyisége a konyha.

Nem is gondolnád, hogy azon belül melyek a legpiszkosabb helyek és tárgyak… Egyik-másik számunkra is meglepetés volt. Mindenesetre jó tudni róla, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk rájuk.

A hűtőszekrény polcai

Egy 2013-ban elvégzett kutatás szerint a konyha legkevésbé higiénikus része a zöldséges rekesz, és a polc, ahova általában a húsokat, felvágottakat teszed be. Állítólag szalmonella, gomba és penész, lisztéria baktériumokat is találtak itt a kutatók. A szalmonella egyébként a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktérium, amely hányást, hasmenést, lázat okozhat. Hogy elkerüljük a fertőzéseket, a zöldségeket, a húst és tojást tartsuk egymástól távol, elválasztva. Mielőtt és miután felhasználjuk ezeket az alapanyagokat, alaposan mossunk kezet, és ne feledkezzünk el a vágódeszkák, tálcák fertőtlenítéséről sem. A hűtőszekrényt is takarítsuk rendszeresen: ehhez jó lehet az enyhén mosószeres meleg víz, esetleg az ecetes vagy a szódabikarbónás víz. Miután kimostuk, töröljük át szárazon is.

A szivacsok és a mosogatóruhák

Egy 2011-es amerikai kutatásban úgy találták, hogy a legtöbb konyhai szivacs is igazi bacitanya. A vizsgált szivacsoknak több mint 75%-án találtak valamilyen oda nem illő csúnya baktériumot, például szalmonellát és E-colit. Mosogatás közben sok baci ver tanyát a szivacsokon, amelyeket általában nem vagy nem megfelelően fertőtlenítünk a következő használat előtt. Ráadásul csak rontunk a helyzeten, ha a vizes szivacsot a mosogatóban hagyjuk, ahol meg sem tud száradni, így tökéletes táptalajt jelentenek a baktériumoknak a szaporodáshoz is. Cseréld sűrűbben a szivacsokat és konyharuhákat, mosogatórongyokat, vagy mosd ki őket használat előtt forró vízben, esetleg dobd be a mikróba 2 percre.

A konzervnyitó

Érdekes, hogy konyhák többségében a konzervnyitó is a legkevésbé higiénikus tárgyak között szerepelt. Szalmonella, E-coli, penészgombák mind-mind megtalálhatóak rajta. Ezt a konyhai eszközt is el kell mosni minden használat után, forró, mosószeres vízzel és jól le kell öblíteni, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A turmixgép

Bár valószínűleg nem számítottál rá, a laborvizsgálatok során viszont úgy találták, hogy a leggyakoribb bacikból bizony a turmixgépre is jut, hiszen a lehető legváltozatosabb alapanyagokkal használjuk. Előfordulhat, hogy nyers húst is darálunk benne…, aztán meg zöldségeket, gyümölcsöket… Minden használat után azonnal mossuk el forró vízzel a kivehető részeit, vagy tegyük ezeket a mosogatógépbe!

A mosogató, a szárító és a konyhapult

Gyorsan letörlöd őket a szivaccsal, öblíted és már mész is, igaz? Lehet, hogy ez nem elég. A pultra rengeteg baci kerülhet a főzés előkészítése közben, vagy a bevásárló szatyorról. A mosogatóban pedig az ott maradt ételmaradékok miatt szaporodhatnak el a bacik. Ráadásul egy piszkos mosogatószivaccsal csak rontunk a helyzeten. A legjobb, ha ezen felületek tisztításához másik szivacsot vagy konyharuhát fogunk be, és legalább ecetes meleg vízzel áttöröljük őket minden este. Hetente egyszer vagy kétszer végezzünk alaposabb fertőtlenítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.