Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. December 24. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: - Adrienn -

A legfinomabb sült tök!

A legfinomabb sült tök!

…hogy ne csak a „megettük” kategóriába tartozzon, hanem „mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána” legyen…

Gyerekkori emlékeim szerint sárga pempős valami, amit meg kellett enni. Persze lehet egészséges, lehet tápláló, de az ember azért elvárja, hogy az ételnek íze legyen. Finom, máshoz nem hasonlítható íze, ami élménnyé teszi. Még akkor is, ha sütőtökről van szó.

Csak nálunk volt szokásban, vagy máshol is az, hogy sütőtököt egyszerűen felvágva bedobjuk a sütőbe? Eredmény: az az ízetlen sárga pempő…

Néhány fűszer alkalmazása azonban tényleg igazi élménnyé, fantasztikus csemegévé teszi a sült sütőtököt.

- Melegítsd elő a sütőt 240 fokra, a sütőtököt vágd fel 8-12 darabba, kanállal kapard ki a magházát. Tedd egy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy a tök belseje nézzen felfelé.
- Most jön A LÉNYEG! A FŰSZEREK! Ízlés kérdése hogy milyen fűszert és mennyit adsz hozzá, én itt inkább azt szeretném bemutatni, hogy az ízletes sütőtök sütése során olyan fűszereket használok, amik sokunknak elsőre nem feltétlenül jutnak eszébe. Az első gondolatuk lehet az is, hogy akár nem is illenek ehhez az alapvetően édesnek tartott ételhez.
- Vágd apróra vagy akár nagyobb darabokra a zöldfűszereket: Rozmaring, kakukkfű nagyon illik hozzá, akár külön, akár mindkettő. Egy széles kés pengéjével nyomd szét a fokhagymát. Locsold meg a tököt az (oliva)olajjal – néhány csepp darabonként -, tedd rá a fokhagymát, a zöldfűszereket, sózd és borsozd. Frissen őrölt borssal az igazi!

- Ha édesebben szereted, vagy szeretnéd kipróbálni, egy kevés mézet is csurgathatsz rá.
- Tedd be a sütőbe, és hagyd sülni 50-60 percig (nem légkeveréssel). A pontos időtartam inkább ízléstől függ, ki mennyire szereti megsülve, illetve mekkora darabokra vágtad a sütőtököt. Szerintem akkor jó, ha néhol már égettnek tűnik, ott ugyanis tökéletesen megkaramelllizálódott a tök cukortartalma. Ez a fűszerekkel keveredve adja meg az igazi, utánozhatatlan sütőtök ízt.
- Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, mert ilyenkor nagyon forró, és utána fogyaszd egészséggel!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.