Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 01. 17:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Kép: libamajfesztival.hu

A libatöméstől Rúzsa Magdiig: kezdődik a Libamáj Fesztivál

A libatöméstől Rúzsa Magdiig: kezdődik a Libamáj Fesztivál

Húszezer látogatót várnak a hétvégén a Budai Várban megrendezett IV. Libamáj Fesztiválra, melyen élelmiszer manufaktúrák és borházak kínálják portékáikat.

A háromnapos program az ételkülönlegességek mellett koncertekkel is csábítja az érdeklődőket, akik így Rúzsa Magdit hallgatva kóstolhatnak például libamájas pörgelepényt, chilis eperrel. „Célunk, hogy a libamáj ne csak luxus-és exportcikk legyen, hanem a hétköznapok finomsága is” – hangsúlyozta a megnyitón Szűcs Krisztián, a fesztivált szervező MIKSZ vezérigazgatója.

A fesztivál háziasszonya, Borbás Marcsi kalauzolta péntek délelőtt a budai Libamáj Fesztivál első vendégeit, vagyis az újságírókat: vezényletével pulttól pultig sétáltunk, hogy megismerhessük a kézműves konyhák kínálatát, a cseresznyés mustáros mártástól a töltött libanyakig. Mindent helyben, válogatott alapanyagokból készítenek – mutatott végig standján a Nu Bisztro vezetője, Palotai Csaba, míg a Kővári Grillben az ízek organikus összhangjáról beszéltek: itt lehet kapni az említett pörgelepényt, de mézes körtével készített libamájat is. A lacikonyhák egytálételeket kínálnak, szolidnak mondható áron – a tarifa általában 1300 és 1800 forint között jár, kísérőnek pedig 300-400 forintért vehetünk házi szörpöt vagy hargitai ásványvizet. A konkrétan májjal és baromfihússal foglalkozó üzletek mellett ugyanakkor számos más kereskedőház is képviselteti magát: különleges ízesítésű marcipánok (10 dkg/700 forint) éppúgy kaphatóak itt, mint szarvasgombás pácok, natúr gyümölcslevek, vagy manufaktúrában készített bicskák – akár csak egy nívósabb búcsúban. Ahogy az egyik eladó fogalmazott, a lényeg, hogy magyar és kézműves termék kerüljön a pultra.

A Libamáj Fesztiválon – melyet eddig Orosházán tartottak – külön standdal jelent meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is, ám nem utalásképpen, hanem stratégiai partnerként. A korábbi gyakorlattól eltérően most az együttműködést szeretnénk erősíteni – mondta el az OrientPress Hírügynökségnek Kathi Attila, az NFH főosztályvezetője. „Tavaly hoztuk létre a nemzeti fogyasztói termékkosarat, amit ide is elhoztunk – a látogatók szavazhatnak a legjobbnak tartott termékre, persze nem csak a fesztivál kínálatából. Az ajánlatokat rendszerbe gyűjtjük, s végül az interneten lehet dönteni arról, mi kerüljön a virtuális kosárba.” A hatóság ugyanakkor szokott feladatait is ellátja a rendezvényen, s a vásárlók panaszt is tehetnek adott esetben.

A fesztivál megnyitóját szintén a program háziasszonya konferálta fel: Borbás Marcsi szerint meg kell ennünk, amit főztünk – a libamájat nem csak exportra, hanem saját fogyasztásra is termeljük, és fontos, hogy minél többen ismerjék, szeressék meg ezt a hungarikumot. Hasonló célokat fogalmazott meg Szűcs Krisztián, a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. (MIKSZ) vezérigazgatója is, aki hangsúlyozta, el kell érni azt, hogy a töltött libamáj ne luxuscikk, hanem a mindennapok finomsága legyen, s bekerüljön a tömegélelmiszerek közé is.”Szeretnénk, ha minden magyar évente legalább 30 deka hazai libamájat enne” – summázta a lényeget Szűcs. A MIKSZ épp ezért fogyasztóbarátnak szánja a fesztivált is, ahol inkább kóstoltatnak, termékbemutatót tartanak „a vásárlók kizsigerelése helyett”.

Az expozén részt vett Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is, aki beszédében a magyar piac védelmét emelte ki. „El a mancsokkal a magyar libamájtól, mind a néggyel!” – mondta harciasan a politikus, utalva a magyar libatömés miatt kialakult nemzetközi botrányra, melyben a Négy Mancs állatvédő alapítvány is részt vett (a bécsi székhelyű szervezet 2006 óta kampányol a hazai libák – szerintük erőszakos – tömése ellen, s akcióikkal több alkalommal is elérték, hogy a külföldi áruházláncok ne vásároljanak magyar terméket - a szerk.) Bognár ennél tovább is ment, megjegyezve, hogy aki a libamájtermelést támadja, az a magyar gazdaságot is támadja egyúttal. Az államtitkár szerint szimbolikus helyszín a Budai Vár, hiszen a magyar terméket ugyanúgy kell védelmezni a külföldről érkező silány árukkal szemben,.ahogy a vár Buda lakosságát védte a középkori ostromok idején.

Bodnár egyúttal felidézte, hogy Magyarország a '80-as évek óta kiemelt exportőrnek számít a libamáj terén, s az évi 2600 tonnás forgalom 60 százalékát mi biztosítjuk. Az expozé után meghívottak felvágták a fesztivál hivatalos ételét is: Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje libamájas hurkát készített libanyakba töltve, s a fogást tárkonyos mustárral és házi kenyérrel körítette.


A IV. Libamáj Fesztivál napi belépője, 1900, háromnapos jegye pedig 3800 forintba kerül – ötezer forint feletti vásárlás esetén ugyanakkor a belépő ára teljes egészében levásárolható Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában. A programot kézműves foglalkozások és gyerekeknek szóló vetélkedők mellett koncertek is színesítik: péntek este nyolctól például Rúzsa Magdi, szombaton fél nyolctól pedig a Balkán Fanatik lép fel a Hunyadi udvar színpadán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: