Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 19. 15:33, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

A lóerő nem kérdez, hanem aláz és büntet

A lóerő nem kérdez, hanem aláz és büntet

Középiskolások számára tartott balesetvédelmi előadást Pintér József veszprémi főtörzszászlós február 18-án a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Pintér József címzetes főtörzszászlós tizennyolc évig volt közlekedési baleseti helyszínelő. Rengeteg tragédiát látott. 2013-ban, mikor lánya betöltötte a 14. életévét, úgy döntött, hogy olyan előadásokkal próbálja felhívni a figyelmet a kockázatokra, melyekben a szörnyű és egyben szívszorító valóságot képeken és videofelvételeken mutatja meg.

Eddig több ezren hallgatták meg a tanácsait és a tapasztalatait országszerte. Ezúttal a félegyházi középiskolások számára nyílt lehetőség, hogy elgondolkodjanak a főtörzszászlós szavain.

Mint ahogyan az előadáson elhangzott, a magyar közlekedési társadalom nincsen felnőve az egyre nagyobb mértékű technikai fejlődéshez. Bárki vehet a pénzéért három-négyszáz lóerőt, amivel azonban tudni kellene bánni. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy ilyen lóerő birtokában már elfelejtik a jármű vezetői, hogy a fizika mindenkire vonatkozik. A lóerő nem kérdez, hanem aláz és büntet. A baleseteket azonban nem csak a sebesség túllépése okozza. Az előadó számos olyan tényezőre felhívta a figyelmet, melyet nem lehet elégszer elmondani az előadásokon.

Maga a B A L E S E T szó betűösszetétele is tökéletesen megmutatja számunkra ezeket a tényezőket: (B)iztonsági öv (A)lkohol (L)inkség (E)lőzés (S)ebesség (E)lalvás (T)elefon - magyarázta PIntér József előadásának nyitányaként.

A főtörzsőrmester helyszínelései során számtalanszor látta, hogyan törik össze bárki az autóban, ha nem használta a biztonsági övet, hogyan öl a sebesség, a mobiltelefon, a linkség, az alkohol, a fáradtság, az előzés feltételeinek figyelmen kívül hagyása.

Hiszen már nemcsak telefonálnak, hanem messengert írnak a kormányon, legyen az a személy akár egy negyven tonnás nyerges szerelvény vezetője.

Az előadó elsőként a biztonsági öv használatának fontosságát részletezte, ezen belül is a rendeltetésszerű használatra tért ki: kiváltképp a gyerekek és a terhes nők tekintetében. Fotókkal illusztrált súlyos élménybeszámolójából egyértelműen kitűnt az, hogy a biztonsági öv használata életeket ment és súlyos sérülésektől véd meg mindenkit. Hangsúlyozom mindenkit! Egy a baleset következtében „elszabadult” test ugyanis bárkit meg tud ölni az autóban!

Az előadásból azt is megtudhattuk, hogy a baleset bekövetkezését követően egyértelműen meg lehet állapítani, hogy a balesetben érintett használt-e biztonsági övet (a testén látható jelekből, illetve a biztonsági övfeszítő által hagyott nyomokból). A fent leírtak alapján már egyértelmű, hogy mennyire felesleges megvásárolni az interneten is forgalomban lévő autós övcsatot, mely a biztonsági öv visszajelzését iktatja ki (még akkor is, ha az megadja a lehetőségét arra, hogy mégis becsatolja az illető az autó biztonsági övét). A biztonsági öv használata nélkül bekövetkezett balesetek ugyanis még alacsony sebességnél is súlyos, életveszélyes, sőt halálos sérüléseket okozhatnak. Erre is nagyon jó példát tartogatott tarsolyában az előadó. Ábrával szemléltette a sebesség és a testtömeg tekintetében a becsapódás mértékét. A példa alapján 50 km/óra sebességgel haladó autó hirtelen fékezésekor/ütközésekor a 35 kg-os gyermeket akkora erőhatás éri, mintha 2 tonnát raknánk rá a testére. Nem kell egyetemet végezni ahhoz, hogy lássuk, mi történik ugyanezzel a gyermekkel 120 km/óra sebességnél…

Pintér József előadásában az autós balesetek mellett kitért a motorbalesetekre is, melyeknek szinte minden válfajára tudott példát felhozni. Az elszabadult lóerők kegyetlen rombolásra, pusztításra képesek a közlekedési balesetek ezen típusánál is. A balesethelyszínelő óva intett mindenkit attól, hogy védőöltözet (bukósisak, protektoros kabát, nadrág, csizma) nélkül üljön nagymotorra, akármilyen távolságra is készül. Szörnyű képek igazolták a kivetítőn az emberi butaságot és meggondolatlanságot, melyek miatt nem csak maga a motoros sérült súlyosan, avagy veszítette életét, hanem a balesetben szereplő másik fél is.

A szörnyű eseményeket rögzítő videojelenetek és a tragédiákat szemléltető képkockák mellett a főtörzsőrmester közvetlen stílusú, őszinte és részletes beszámolója a székekhez szögezte a fiatalokat a művelődési központban. Minden bizonnyal elgondolkodtak azon, hogy vajon megéri-e kockáztatni, feltenni meggondolatlanul egy lapra a saját, illetve mások testi épségét, életét…

És ha csak egy apró szikra is, de kigyúlt a közönség soraiban ülő diákok fejében az előadás témájával kapcsolatban, akkor már nem volt hiábavaló az a 90 perc, melyben Pintér József főtörzszászlós bemutatta a közlekedési balesetek azon sötét oldalát, amiről senki nem beszél, amiről egy lap sem ír…

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit