Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2011. Szeptember 21. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa segíthet az emberi vírusok elpusztításában

A macskacápa szervezetében található egyik kémiai anyag segíthet az emberi vírusok féken tartásában. A squalamine nevű vegyületnek köszönhetően az állat szinte az összes vírusos fertőzésnek képes ellenállni.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy a macskacápák természetes immunitással bírnak sok vírusos fertőzéssel szemben, éppen ezért vizsgálni kezdték az állatot, hogy megfejtsék ennek a kivételes ellenálló képességnek az okát. Végül felfedezték, hogy a vírusokat egy squalamine nevű vegyület irtja ki a testükből - írja a PNAS.

A laboratóriumi vizsgálatok végül kimutatták, hogy a vegyi anyag a legtöbb állati és emberi vírust is képes hatástalanítani a szervezetben, így azok nem tudják megfertőzni hordozójukat. A tudósok szerint a squalamine a vírusreplikációt akadályozza meg a membrán interakciók megzavarásával.

Az anyag szintetikus változatát már korábban is alkalmazták kísérleti kezelésekben: azt vizsgálták, hogy képes-e megakadályozni a rákos betegek testében azoknak a vérereknek a növekedését, amelyek a tumort táplálják. A szakemberek szerint azonban a jövőben sokkal inkább az olyan vírusok elpusztítására használják majd, mint a hepatitisz, a dengue-láz és a sárgaláz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 29. 13:15, szerda | Belföld

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter Budapesten, a Magyar Multi Program szerdai zárókonferenciáján.

2023. Március 29. 13:14, szerda | Belföld

A május 1-jei hosszú hétvégén egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding szerdán az MTI-vel.

2023. Március 29. 09:08, szerda | Belföld

Fiatal nő életéért küzdöttek a NAV-osok

Több méteres kidőlt fa törzse csapódott egy autósra a hétfői szélviharban, akinek az életét a NAV munkatársai szolgálat közben segítettek megmenteni.