Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 28. 21:16, péntek | Helyi
Forrás: - Adrienn -

A Mátra vadregényes tájain túráztak természetjáróink

A Mátra vadregényes tájain túráztak természetjáróink

A Kiskun Természetbarát SE túra szakosztálya az elmúlt hétvégén a Mátra csodálatos tájain tett kirándulással köszöntötték az őszt.

Az első napon az esőmentes időjárás reményében 9 km-es túra volt kilátásba helyezve. Noha az alternatívaként felsorakoztatott kocsimúzeum és üvegfúvó manufaktúra is kellemes kikapcsolódást nyújtott volna, de a természet lágy ölén való sétát nem szárnyalhatja túl semmi. S mivel a pénteki esős időjárás szombatra felengedett, így bátran nekivágtak természetjáróink az erdő sűrűjének.

Első látnivalóként mindjárt a Galya-kilátót (korábbi nevén Péter-hegyese kilátót) a Galya-tető legmagasabb csúcsán, a 955 méter magas Péter hegyesén álló, az Országos Kéktúra útvonalán található kilátót tűzték ki túrázóink. A kilátó egy kicsit szeles volt, viszont cserébe káprázatos kilátás tárult a megfáradt csapat szeme elé. Ezután egy nagyon szép séta következett a sűrű, sötét fenyves erdő mellett elhaladva, s noha az eredeti tervekben szereplő Csór réti víztározóhoz nem jutott be a társaság, mégis kárpótolta a természetjáróinkat a látnivalóban gazdag táj. Nagy-Halmajt és a Nagy Völgyet bejárva Lajosházán kellemesen befűtött vonatra szállt a csapat, így jutva el a vacsora színhelyére, Gyöngyösre.

A második napon már egy kicsivel hosszabb út, megközelítőleg 10 km-es séta várt minden vállalkozó kedvű turistára. Mátraszentistvánról indulva jutottak el az Ágasvári kilátóig, melyet inkább „kilátás”-nak titulált Rádi Ferenc túravezető, ugyanis kiépített kilátót nem találtak. Ezt követően a Csörgő patak mellett vezetett útjuk vissza a kiindulási pontra, Mátraszentistvánra. Sajnos ezen az útvonalon egy szerencsétlenség folytán a csapat egyik tagja megsérült és saját lábán nem tudta befejezni a túrát. De természetjáróink tanúbizonyságot tettek bajtársiasságukról is, hiszen egymást segítve - olyan összehangolt munkával, mintha mindig ezt tanulták volna – biztonságban lehozták szerencsétlenül járt társukat a buszig, ahol már várta a mentő és azonnal kórházba szállította. Igazán persze mindenki csak akkor nyugodott meg, mikor másnap „riadóláncként” futott körbe a hír, hogy minden rendben van a balesetet szenvedett természetjáróval a gyors és szakszerű segítségnek köszönhetően. Kedvét semmiképpen nem szegte ez a balszerencse sem őt, sem természetjáróinkat, hiszen sok-sok úti cél van még tarsolyukban, amiről remélhetőleg a jövőben is közzé tudunk tenni Rádi Ferenc túravezető beszámolói alapján és a csapat lelkes fotósainak köszönhetően

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: