Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Május 05. 14:25, csütörtök | Helyi
Forrás: BAON

A megye 94 településén jelennek meg az összeírók

A megye 94 településén jelennek meg az összeírók

Agrárium 2016 elnevezéssel gazdaságszerkezeti összeírásra készül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15. és július 15. között.

Így nyomon lehet majd követni a magyar mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat.

Az idei összeírásnak egyik újdonsága, hogy a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságok kizárólag elektronikusan szolgáltathatnak adatot – mondta Dr. Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese az összeírásról szóló kecskeméti sajtótájákoztatón.

Mintegy 50 ezer támogatásban részesülő, mintakörzetbe került egyéni gazdaságnak ugyancsak lehetősége lesz az adatszolgáltatás ezen formájára. Aki él ezzel a lehetőséggel, ahhoz már nem látogat el összeíró. Az internetes adatszolgáltatás május 15-e és 29-e között lehetséges, melynek tudnivalóiról előzetesen tájékoztatást kapnak az érintettek. Az elektronikus kérdőív csak ebben az időszakban érhető el ahttp://www.ksh.hu weboldalon. A felmérés másik újdonsága, hogy „papírmentes”, azaz június 1. és július 15. között az összeírók elektronikus eszközökkel, tabletekkel, laptopokkal járják a körzeteiket.

A felmérés az ország 1442 településének kijelölt mintakörzeteiben található mintegy 600 ezer háztartásra terjed ki.

Czeglédi Tímea a KSH kecskeméti osztályának a vezetője elmondta, hogy Bács-Kiskun 119 települése közül 94 településén jelennek meg a hivatal megbízottjai, akik száma több mint 240. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja.

A mostani munka eredményeit az állatállományról, a föld- és vetésterületről ez év szeptember közepén; az előzetes adatokat pedig november közepén teszi közzé a KSH.

Dr. Laczka Éva arról is szólt, hogy míg az unióban az agrárgazdaságok mérete 2013-ban 40 hektár körül alakult, addig Magyarországon az egyéni gazdaságok mérete 5,4, a gazdasági szervezeteké és a jogi egységeké 300 hektár körüli volt.

Tóth Péter, a KSH budapesti főosztályvezetője megjegyezte, hogy az előző gazdaságszerkezeti összeírás három éve volt. Akkor kiderült, hogy az egyéni gazdaságok száma 500 ezer alá, 482 500-ra csökkent, a gazdasági szervezetek száma 8800-at tett ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).