Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Május 27. 08:17, hétfő | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

A Móra-találkozóra elkészült a monumentális homokszobor is

A Móra-találkozóra elkészült a monumentális homokszobor is

Stílusosan, a harmadik alkalommal megrendezett Móra-találkozóra készült el teljes egészében a homokból megformázott, mintegy három méter magas Móra mellszobor.

Monostori Ferenc szobrászművész május 18-án látott neki, hogy elkészítse Móra Ferenc mellszobrát homokból, hogy a május 25-én tartott Móra-találkozóra érkező leszármazottak, városunk polgáraival együtt emlékezhessenek a neves íróra.

Az idei találkozóra érkező vendégeket a polgármesteri hivatalban fogadták, ahol a város 250. évfordulójára kiadott könyvvel is megismerkedhettek, majd a Petőfi-téren folytatódott az esemény a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökének köszöntője után Csányi Józsefpolgármesterszólt a megjelentekhez.

– Móra Ferenc szelleme nap mint nap körbejár bennünket, de az, hogy a leszármazottai is itt ünnepelnek velünk, még életszerűbbé teszi számunkra Móra személyét – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, Kiskunfélegyháza mindig úgy merül fel a történelemben, mint Petőfi és Móra városa, de neki inkább mindig Móra és Petőfi városa. – A homokból készült szoborra sokan mondták az elmúlt napokban, hogy olyan zord a tekintete. Szerintem jobban meg kell nézni, hiszen nem zord. Móra Ferenc mindig is komoly ember volt. Ő az irodalom gyermeke volt, és ebből adódóan nem lehetett komolytalan módon ábrázolni. Hiszem, hogy ez a szobor azt a maga valóságát mutatja, ami Móra műveiből is kisugárzik. Még ha szórakoztatóak is voltak a művei, akkor is a maga komolyságát, a társadalom számára tartogatott üzeneteit adta át. Az élet bölcsességét kaptuk Mórától, hiszen műveiben az élet igazságai, tanításai örökérvényűek, és mára is útravalót adnak nekünk – mondta ünnepi beszédében a polgármester.

Az ünnepélyes átadáson közreműködtek: Gombás Bende és a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola diákjai.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 17:25, szombat | Helyi

A két új magyar katonai szállítórepülőgép közül az első leszállt Kecskeméten

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép.

2024. Szeptember 07. 17:24, szombat | Helyi

Idén is megrendezik az ingyenes közösségi túranapot, a Kéktúrázás Napját

A Magyar Természetjáró Szövetség szokás szerint október második szombatján rendezi meg a közösségi túranapot, amely immár az 5. lesz.

2024. Szeptember 07. 08:47, szombat | Helyi

Vásár lesz vasárnap Félegyházán

Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. szeptember 8. (vasárnap).

2024. Szeptember 06. 10:57, péntek | Helyi

Forgalomkorlátozások a Libafesztivál ideje alatt

Szeptember 11-én 19 órától szeptember 15-én 16 óráig a következő lezárásokra kell számítani.