Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 18. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Hír24

A nátha nem terjed csókkal

A nátha nem terjed csókkal

Hacsak nem köhögjük le partnerünket előtte vagy utána...

Nem állhat egy megfázás a románc útjába, ugyanis egy kutatás szerint nem kaphatjuk el a megfázást csókolózással. Hacsak nem köhögjük le a párunkat...

Az Otrivin termékcsalád fémjelezte ezerfős kérdőíves felmérés tanulsága szerint az emberek erről mit sem tudnak: a megkérdezett brit fogyasztók 57 százaléka például visszautasítaná az első csókot, ha a kezdeményező fél náthás lenne, sőt 21 százalékuk vissza is fordulna a randevúról ilyen esetben.

Érdekes módon a megkérdezettek 86 százaléka megfogná egy náthás romantikus partner kezét - ez ugyanakkor sokkal fertőzésveszélyesebb: az ujjak ugyanis igazi vírus- és bacilushordozók. A megkérdezettek 59 százaléka állította azt, hogy mást nyitott szájjal enni elég ahhoz, hogy kiábránduljanak belőlük - 34 százalék a köhögésre, 32 százalék pedig a tüsszögésre mondta ezt.

A nők 70 százaléka nem csókolózna partnerével, ha az náthás, a férfiaknak viszont csak 44 százaléka viselkedne így. Nemektől függetlenül a válaszadók 22 százaléka döntene úgy, hogy náthás partnerét nem engedi az ágyába.A legfrissebb kutatások szerint azonban az óvatosság a csók esetében teljesen felesleges, hacsak nem köhögjük le partnerünket kicsi a fertőzés veszélye.

Ron Eccles professzor, a Cardiff University megfázásügyi központjának igazgatója hangsúlyozta: a náthavírus a nyákban utazik és nem a nyálban. Úgyhogy hacsak nem köhögünk nagyon csúnyán és így a légzőszervrendszerből származó nyák egy része nem keveredik bele nyálunkba, a megfázást nem kaphatjuk el csókolózással. A megfázást például a szemünkkel vagy orrunkkal érintkező fertőzött ujjak révén kaphatjuk el: ha kéz-a-kézben maradunk egy náthás személlyel vagy közterek kilincseihez érünk hozzá.

"Ahhoz, hogy át tudjuk adni a náthavírust másoknak, hosszabb ideig kell közel lennünk hozzájuk fizikailag, rájuk kell köhögnünk, le kell őket tüsszentenünk, vagy bármilyen rosszul hangzik ez, az orrunkból kifolyó váladékot kell rájuk juttatnunk valahogy, mondjuk kézzel" - állítja az Otrivin szakértője, Gareth Coady, aki hangsúlyozta, kutatásukból kiderül, hogy az embereknek fogalmuk sincs, a megfázás hogyan terjed, hogyan lehet másoktól elkapni a megfázást, és emiatt nemcsak magukat, másokat is kellemetlen pillanatoknak, sőt napoknak tehetnek ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.