Városlista
2022. augusztus 14, vasárnap - Marcell

Hírek

2015. Február 18. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Hír24

A nátha nem terjed csókkal

A nátha nem terjed csókkal

Hacsak nem köhögjük le partnerünket előtte vagy utána...

Nem állhat egy megfázás a románc útjába, ugyanis egy kutatás szerint nem kaphatjuk el a megfázást csókolózással. Hacsak nem köhögjük le a párunkat...

Az Otrivin termékcsalád fémjelezte ezerfős kérdőíves felmérés tanulsága szerint az emberek erről mit sem tudnak: a megkérdezett brit fogyasztók 57 százaléka például visszautasítaná az első csókot, ha a kezdeményező fél náthás lenne, sőt 21 százalékuk vissza is fordulna a randevúról ilyen esetben.

Érdekes módon a megkérdezettek 86 százaléka megfogná egy náthás romantikus partner kezét - ez ugyanakkor sokkal fertőzésveszélyesebb: az ujjak ugyanis igazi vírus- és bacilushordozók. A megkérdezettek 59 százaléka állította azt, hogy mást nyitott szájjal enni elég ahhoz, hogy kiábránduljanak belőlük - 34 százalék a köhögésre, 32 százalék pedig a tüsszögésre mondta ezt.

A nők 70 százaléka nem csókolózna partnerével, ha az náthás, a férfiaknak viszont csak 44 százaléka viselkedne így. Nemektől függetlenül a válaszadók 22 százaléka döntene úgy, hogy náthás partnerét nem engedi az ágyába.A legfrissebb kutatások szerint azonban az óvatosság a csók esetében teljesen felesleges, hacsak nem köhögjük le partnerünket kicsi a fertőzés veszélye.

Ron Eccles professzor, a Cardiff University megfázásügyi központjának igazgatója hangsúlyozta: a náthavírus a nyákban utazik és nem a nyálban. Úgyhogy hacsak nem köhögünk nagyon csúnyán és így a légzőszervrendszerből származó nyák egy része nem keveredik bele nyálunkba, a megfázást nem kaphatjuk el csókolózással. A megfázást például a szemünkkel vagy orrunkkal érintkező fertőzött ujjak révén kaphatjuk el: ha kéz-a-kézben maradunk egy náthás személlyel vagy közterek kilincseihez érünk hozzá.

"Ahhoz, hogy át tudjuk adni a náthavírust másoknak, hosszabb ideig kell közel lennünk hozzájuk fizikailag, rájuk kell köhögnünk, le kell őket tüsszentenünk, vagy bármilyen rosszul hangzik ez, az orrunkból kifolyó váladékot kell rájuk juttatnunk valahogy, mondjuk kézzel" - állítja az Otrivin szakértője, Gareth Coady, aki hangsúlyozta, kutatásukból kiderül, hogy az embereknek fogalmuk sincs, a megfázás hogyan terjed, hogyan lehet másoktól elkapni a megfázást, és emiatt nemcsak magukat, másokat is kellemetlen pillanatoknak, sőt napoknak tehetnek ki.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 21:31, péntek | Helyi

Felvonulással vette kezdetét a belvárosi lovas ünnep

Ma (augusztus 12-én) vette kezdetét a Belvárosi Lovas Ünnep „Tiszta forrásból” címet viselő kétnapos program, melyet a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Óvoda szervezett.

2022. Augusztus 12. 15:03, péntek | Helyi

Megnövekedett forgalom Bugac térségében

A hétvégén megrendezett hagyományőrző rendezvény miatt Bugac térségben nagyobb forgalomra kell számítani.

2022. Augusztus 12. 08:29, péntek | Helyi

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezték el.

2022. Augusztus 11. 15:05, csütörtök | Helyi

Forgalmirend-változások augusztus 14-20 között

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy az augusztus 14-20 között az alábbi forgalmirend-változásokra számíthatnak: