Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Szeptember 03. 14:44, kedd | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

A negyed évszázadra visszatekintő Kiskunfélegyházi Libafesztivál

A negyed évszázadra visszatekintő Kiskunfélegyházi Libafesztivál

Immáron 25. alkalommal rendezik meg Kiskunfélegyházán a Libafesztivált 2024. szeptember 13-14-én.

A jeles esemény idén jóval nagyobb helyszínen fog zajlani. Ahogy Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatónője fogalmazott: „Templomtól – templomig tart a libafesztivál színtere, hiszen idén először fog a nagyszínpad városunk megújult főterére a Sarlós Boldogasszony templom elé kerülni. Ezáltal még több látogató részt vehet a nagyszínpadi programokon.”

A kétnapos rendezvényen nemcsak a gasztronómiai ínyencségek, víziszárnyas termékek vására, hanem sport- és kulturális programok, koncertek, bábelőadások, szakmai konferencia, színházi előadások, néptánc, egészséges életmódhoz kapcsolódó állapotfelmérések, főzőverseny, sakkverseny, kiállítások, kóstolók, kézműves vásár és a legkülönfélébb gyermekprogramok sora várja az érdeklődőket.

Szeptember 3-án sajtótájékoztató keretei között osztott meg részleteket az esemény kapcsán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármestere, dr. Horváth Sándor, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vajda Tamás, az Integrál Zrt. üzemigazgatója és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója, mely rendezvényen egyúttal levetítették a Félegyházi Libafesztivál promóció videóját is.

- Városunk jeles évfordulót ünnepel idén, hiszen 250 évvel ezelőtt kapott mezővárosi rangot Kiskunfélegyháza. Már ezekben az időkben is - tehát az 1800-as évek közepén - jellegzetessége volt a városnak a libatartás, tenyésztés és feldolgozás, mely a mai napig fontos tényezőként van jelen életünkben. Hiszen nemcsak Magyarországon, hanem Európában és világszínvonalon is szép számokban képviselteti magát Kiskunfélegyháza. A 25. Libafesztivál pedig mágikus számnak hangzik, hiszen valaminek akkor van hagyománya, tradíciója, amikor már 25 éve fennál és jól működik. Ez maximálisan igaz a mi libafesztiválunkra is, melynek alapítója a Móra Ferenc Művelődési központ volt anno és a mai napig a fő szervezője Kiskunfélegyháza Önkormányzatával karöltve. A biztos hátteret és a legfőbb támogatást pedig évről-évre az Integrál Zrt. adja a neves rendezvénynek, melynek fővédnöke Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője – mondta elöljáróban Csányi József polgármester.

Dr. Horváth Sándor arról beszélt, hogy tulajdonképpen miért is jött létre ez a rendezvény 25 évvel ezelőtt.

- Kiskunfélegyházán az Integrál Zrt. működteti a világ egyik legnagyobb hízottliba feldolgozó üzemét, melyhez nagyon sok családnak és egyénnek a munkája szükséges. A Libafesztivállal ezen emberek munkája előtt tisztelgünk. Nekik köszönhetjük, hogy kiváló minőségű áruink segítségével a világ minden zugába elvisszük Kiskunfélegyháza jó hírét – mondta az Integrál Zrt. vezérigazgatója, majd beszédének zárásaként mindenkit arra biztatott, hogy vegyen részt a jeles eseményen, sétáljanak, nézelődjenek, beszélgessenek, találkozzanak ismerősökkel és élvezzék a színes programokat.

A szakmai konferencia részleteiről Vajda Tamás, az Integrál Zrt. üzemigazgatója beszélt a megjelenteknek. Visszaemlékezett azokra az időkre, amikor az első konferenciát rendezték kifejezetten a termelők és hízottliba tartók részére, melyen még csak néhányan vettek részt.

- A szakmai konferencia nagyon nagy ívet írt le az évek folyamán, ennek ékes bizonyítéka a 150-160 fős részvételi arány is – mondta Vajda Tamás üzemigazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy nincs ilyen típusú másik összejövetele a szakmának.

Lezsák Sándor, az esemény fővédnöke megköszönte a lehetőséget, hogy részese lehet a szervezési feladatoknak. Örömmel mutatta be azt a lakiteleki kisfüzetet, melyet a fesztivál 25. évfordulója alkalmából készíttetett el „Kiskunfélegyházi Libafesztivál elmúlt negyedszázada” címmel. A kiadvány szövegesen és látványos képanyaggal illusztrálja a nagy volumenű rendezvény múltját és jelenét.

A sajtótájékoztató zárásaként Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója beszélt részletesen a programokról és felhívta a figyelmet az együttműködő partnerekre, akik nélkül nem lehetne teljes a XXXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál:

*Egészséges Félegyházáért Egyesület *Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület *KHTK sakkszakosztály *Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda *kiskunfélegyházi Jogging Plus Sportegyesület *kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum *kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület *kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár *kiskunfélegyházi Pince 72’ Sakk Klub *Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat *Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyháza.

A XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál részletes programja az alábbi linken olvasható:

https://infokiskunfelegyhaza.hu/hirek/olvas/2024-09-02-214506

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 08:55, vasárnap | Helyi

Mávinform: fakidőlés miatt késnek a vonatok

A Pápa-Csorna vonalon, valamint a Székesfehérvár-Komárom közötti S150-es vonatoknál késésekre kell számítani - közölte a Mávinform a Facebook-oldalán vasárnap reggel.

2024. Szeptember 15. 08:53, vasárnap | Helyi

Megvannak az ötöslottó nyerőszámai

Várható főnyeremény 5,5 milliárd forint.

2024. Szeptember 13. 14:12, péntek | Helyi

Az eső miatt változnak a Libafesztivál szabadtéren tartandó programjai

Esőhelyszínek és módosítások

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre