Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Május 28. 10:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

A német kormány erősítené az azonos nemű párok jogait

A német kormány erősítené az azonos nemű párok jogait

A német kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok jogainak erősítéséről fogadott el javaslatcsomagot szerdai ülésén.

A parlamenthez benyújtott javaslatok "többnyire jogszabály-szerkesztési jellegűek" - áll a kormányzat közleményében, amely szerint egy sor törvényben és rendeletben a házastárs kifejezést kiegészítik az élettárs kifejezéssel. Ennek révén a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok tagjait számos területen ugyanazok a jogok illetik majd meg, mint a házasságban élő embereket.

A csomagot a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciós szerződése alapján állították össze. A szerződés a házasság és az azonos nemű párok kapcsolatának teljes egyenlőségét elutasító konzervatívok és a jogegyenlőség megteremtését, illetve a melegházasság intézményének bevezetését pártoló szociáldemokraták kompromisszumaként arról rendelkezik, hogy elő kell mozdítani a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése felé vezető folyamatot.

A megkülönböztetés ellen küzdő szövetségi hivatal (ADS) bírálta a kormány döntését. A törvényhozás elé terjesztett csomag "elégtelen, és sok embernek hatalmas csalódás" - nyilatkozott Christine Lüders, a kormánytól független állami hivatal vezetője.

"A házasság megnyitása már valóság az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Svédország, vagy mint legújabban Írország" - tette hozzá az ADS vezetője. Tarthatatlan, hogy "melegeknek és leszbikusoknak európai összevetésben másodosztályú embernek kell érezniük magukat nálunk" - mondta.

Németországban 2001 óta létezik az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának jogintézménye. Jelenleg több mint 30 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság eddig hat alkalommal kötelezte a törvényhozást a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére, arra hivatkozva, hogy ellentétes az alaptörvénnyel a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat megkülönböztetése.

Az Írországban az előző héten tartott népszavazás a melegházasság bevezetéséről új lendületet adott a németországi vitának, de a CDU/CSU vezetői jelezték, hogy nem változik a pártszövetség hivatalos álláspontja, a konzervatívok továbbra is elutasítják a melegházasságot, illetve a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat teljes egyenjogúságát.

Címkék: kormány, meleg, német

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik