Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 18. 15:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Nyugat-Dunántúl a harmadik legerősebb turisztikai régió

A Nyugat-Dunántúl a harmadik legerősebb turisztikai régió

A főváros és a Balaton után a Nyugat-Dunántúl, 13 százalékos részesedéssel Magyarország harmadik legerősebb idegenforgalmi régiója - mondta el egy szerdai soproni szakmai rendezvényen a Magyar Turizmus Zrt. térségi marketingigazgatója

Tama István jelezte: a régió legvonzóbb célpontja tavaly Bük volt, ahol 600 ezernél is több vendégéjszakát regisztráltak. Sopron és Sárvár 400 ezer feletti eredményt, Győr pedig 300 ezret meghaladó vendégéjszaka-számot könyvelt el. A térségben öt év alatt negyedével emelkedett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma.
Itt is érezhető volt a turizmusban tapasztalható trendforduló: a vendégek a pár óra alatt elérhető célpontokat részesítették előnyben, így egyre több a horvát, osztrák, szlovák és szlovén vendég - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva közölte, az idei esztendő első öt hónapjának trendje azt mutatja, hogy Bük őrzi első helyét, Sárvár a második, Győr feljött a harmadik helyre, míg Sopron a negyedik legvonzóbb célpont a vendégéjszaka-szám alapján a térségben.
Sopron és Győr esetében jelentős a német vendégek számának emelkedése, Bükön és Sárváron pedig kitart a tíz éve indult tendencia: egyre többen érkeznek Csehországból - tette hozzá.
Az év eleji adatokkal kapcsolatban Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy korábban is mutatkoztak jelentős különbségek az előzetes és a végleges adatok között, a most említett rangsor pedig a főszezon előtti trendeket mutatja.
Szólt arról is: nemzetközi trend, hogy mind többet, de rövidebben utaznak az emberek, az évi nagy nyaralást nem újabb hosszú üdülések követik, hanem több rövidebb kiruccanás.
Az eseményen elhangzott: a Nyugat-Dunántúlon tavaly 980 ezer vendég 2,6 millió éjszakát töltött el; az előbbi adat 5,7, az utóbbi 4,3 százalékos emelkedést jelent. A belföldi vendégek száma 1,3 százalékkal csökkent, míg a külföldieké 16 százalékkal nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során