Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Január 25. 09:05, szerda | Belföld
Forrás: mti

A Paksi Atomerőmű számára készült a Roszatom százezredik, VVER-440-es üzemanyag-kazettája

A Paksi Atomerőmű számára készült a Roszatom százezredik, VVER-440-es üzemanyag-kazettája

A Roszatom nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalatának Moszkva melletti üzemében elkészült a százezredik, VVER-440-es típusú atomreaktorok számára gyártott üzemanyag-kazetta, a 100 000-es gyári számú üzemanyagköteg a Paksi Atomerőmű megrendelésére készült - jelentette be szerdai közleményében a Roszatom.

A Roszatom VVER-440-es blokkjai a jelenleg működő, orosz technológiát használó nyomottvizes egységek közül a legrégebbiek és az 1970-es évek óta megbízhatóan működnek. A világon 22 VVER-440-es blokk üzemel, 5 Oroszországban, a többi 17 Magyarországon, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve egy blokk Örményországban termeli a villamos energiát. A 22 blokk együttes beépített teljesítménye mintegy bruttó 10,6 gigawatt (GW), éves termelésük meghaladja az 70 terawattórát - ismertette a Roszatom.

Mint megjegyezték, több közép-európai országban a VVER-440-es blokkok adják a villamosenergia-termelés gerincét: Magyarországon a megtermelt villamos energia csaknem felét, Szlovákiában pedig több mint felét biztosítják ezek az egységek.

Arra is kitértek, hogy az uniós statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az egyik legolcsóbb a villamos energia a kontinensen: 9,5 eurócentet kell fizetni 1 kilowattóra energiáért - a meghatározott szintig -, miközben az uniós átlag mintegy 31 eurócent.

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, az Elektrosztal városában működő TVEL a VVER-440-es blokkokhoz szükséges üzemanyag egyetlen, engedéllyel rendelkező szállítója. A cég szakemberei folyamatosan dolgoznak a VVER-440-es reaktorok üzemanyagának fejlesztésén, ennek köszönhetően nő az atomerőművek hatékonysága és biztonsága. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a VVER-440-es blokkokhoz gyártanak megnövelt urántartalmú üzemanyagot, illetve harmadik generációs, valamint megnövelt vibrációállóságú üzemanyagot is. Oroszországban, a Kola-félszigeten üzemelő atomerőmű egyik VVER-440-es blokkját úgynevezett regenerált, azaz a kiégett fűtőelemek újrahasznosításával készült üzemanyaggal működtetik - ismertette közleményében a Roszatom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.