Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Október 06. 08:14, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A pedagógusok melletti szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten

A pedagógusok melletti szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten

A tanárok melletti szolidaritási tüntetést és koncertet tartottak szerda este Budapesten, a Kossuth téren; a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért álltak ki a résztvevők.

A teret megtöltő tömeg előtt Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom alapítója elmondta, évek óta küzdenek az oktatási rendszer megújításáért, és az "arrogáns, párbeszédképtelen hatalommal szemben" állnak ki régóta.

Mostanra a tanárhiány olyan méreteket öltött, hogy szembe kell néznünk azzal: az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temet mindenkit, tanárt, szülőt, diákokat, a gyerekeket - hangoztatta Törley Kata.

Közölte, mozgalma két alapvető követelést fogalmazott meg, amelyek nélkül nem lehet ráfordulni az oktatási rendszer még megoldandó problémáira. Ezek pedig a pedagógusok sztrájkjogának helyreállítása és az azonnali intézkedés a pedagógusok munkakörülményeinek és bérhelyzetének javítása érdekében - mutatott rá Törley Kata.

Azt mondta, érdemi választ évek óta nem kapnak a gőgös hatalomtól, helyette sértegetést, fenyegetést, a tiltakozók kirúgását, egzisztenciális ellehetetlenítést.

Az áldozat a magyar társadalom és azért vannak most itt, hogy felhívják a figyelmet erre a válságra, szolidaritásra szólítsanak mindenkit, valamint tovább küzdjenek a céljaikért - jelentette ki Törley Kata.

A rendezvény házigazdája Molnár Áron színész, a noÁR Mozgalom alapítója arról beszélt, a tüntetésnek és a koncertnek az a célja, hogy sztrájkalapot gyűjtsenek a sztrájkban, a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak.

Glonczi László roma aktivista azt hangsúlyozta, a sztrájk alapvető jog és együttesen kell követelni a pedagógusok számára a béremelést és a szabad véleménynyilvánítást.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója azt hangoztatta, a diákok sokan vannak és okosak, ezért veszélyesek a hatalomra. Pilz Olivér minden ágazati szakszervezetet a pedagógusok melletti általános sztrájkra szólított fel.

Walton Viki magyartanár, drámapedagógus a Szülői Hang képviseletében, azt mondta, a magyar oktatás halott, de - mint fogalmazott - "ezt nem engedhetjük". Szavai szerint a szülőknek lehet és kell változtatni, mivel őket nem lehet megfélemlíteni.

A Margit híd szerda délutáni lezárást megszervező diákok képviselője elmondta: többségben vannak azok, akik változást szeretnének, egy szabad emberközpontú oktatást szeretnének egy szabad oktatást.

A tömegben állók egyebek mellett "Tanáraim nélkül félember lennék", "Érzem, hogy butulok", "Szülj még egy tanárt", "Nincs tanár, nincs jövő" transzparenseket emeltek a magasba és azt skandálták, "Szabad ország! Szabad oktatás!".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.