Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2017. Április 29. 09:25, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

A PG hamarosan újjáépülő tornatermének alapköve a helyére került

A PG hamarosan újjáépülő tornatermének alapköve a helyére került

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye január 18-án búcsúztatta 112 éve épült tornatermét.

Három hónap és tíz nap elteltével (április 28-án) pedig elhelyezték és felszentelték az új - a mai kor követelményeinek megfelelő - sportcsarnok alapkövét, melyben egy pendrive-on az új létesítmény tervrajzain túl egy aláírt dokumentummal ellátott kapszula örökíti meg a feledhetetlen pillanatot.

- Megmondom nektek, kihez hasonlít, aki eljön, meghallgatja tanításomat és tettekre váltja. A házat építő emberhez hasonlít, aki mélyre leásott és a sziklára rakta az alapot. Jött az árvíz és az áradat rázúdult a házra, de nem tudta megingatni, mert biztos alapra épült. Aki meghallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, ahhoz a házat építő emberhez hasonlít, aki a házat minden alap nélkül, a földre építette. Amikor az ár nekizúdult, nyomban összeomlott és romhalmazzá vált.
Hiszem, hogy az épülő tornacsarnok alapját sziklára rakjuk le, egy biztos alapra, amelyet nem tud megingatni semmilyen árvíz vagy áradat sem. Biztosíték erre intézményünk majd 150 évre visszatekintő múltja, jelene és bízom abban, hogy jövője is. Az eltelt másfél évszázad alatt intézményünk mindenkor kiemelt figyelmet szentelt a sportra, a testnevelésre. Az elmúlt évtizedek során számos, nemzetközileg is sikeres sportoló nevelkedett itt. Közülük kiemelkedik Zsivótzky Gyula, aki 1968-ban a mexikói olimpián kalapácsvetésben aranyérmet szerzett. Nevelésünk alapelve ma is az, hogy az egész embert kívánjuk megszólítani, aki test, szellem és lélek egysége. Ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy megépülhet új tornacsarnokunk – mondta Rokolya Csaba intézményvezető az alapkő elhelyezésének ünnepségén.

Az intézményvezető szavait követően Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere szólt a megjelentekhez. Beszédében visszaemlékezett a 25 évvel ezelőtti időkre, mikor részese lehetett az intézmény falai között folyó életnek, mert boldog diákéveit itt tölthette. Mint azt elmondta, tanárai szorgalmának, tudásának, tanításba vetett hitének köszönhetően olyan útravalót kapott, amellyel bátran léphetett ki a világba, és sikeresen tudott érvényesülni az életben. S noha az élet más hivatásba szólította, reménnyel tölti el, hogy ezt követően polgármesterként még többet tud tenni a régi iskolájáért.
Csányi József polgármester gondolatait így zárta: - Hiszem, hogy a mai alapkő letételével nemcsak egy tornacsarnok épül, hanem ennek az intézménynek a következő évszázadait alapozzuk meg.

Az ünnepségen Lezsák Sándor országgyűlési képviselő is megszólalt, beszédében személyes élményeit idézte fel az 1965-ös eseményekről, mikor a PG volt diákjának, Zsivótzky Gyulának világcsúcsot döntő 73,74 cm-es dobását közvetítették a rádióban.
- Akkor én még sportújságírónak készültem és jegyzeteltem ezeket az adatokat. Ezt követően Zsivótzky élete kiteljesedett előttem. Tiszteltem akkor, amikor egy súlyos autóbaleset után a gipszágyban már elkezdett edzeni. Edzette testét és lelkét. Ezek után könnyfakasztó élmény volt, amikor 1968-ban már ott állt az olimpiai dobogó legfelső fokán. Ezt követően a sportolóval volt szerencsém személyes barátságot is kötni. Ezért is örülök annak, hogy most jelen lehetek az élsportoló nevelőiskolájában, egy új sportcsarnok alapkőletételének ünnepségén – mondta országgyűlésünk alelnöke.

Titusz atya, a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének főigazgatója beszédében elmondta, hogy ötven évente egyszer van lehetősége egy ilyen intézménynek ekkora beruházásra. Azt is elárulta, hogy példaértékű összefogással valósulhat meg a projekt. A kormány, a kosárlabda szövetség, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Pannonhalmi Főapátság, az iskolaközösség, volt és jelenlegi diákok, tanárok segítsége is kellett ahhoz, hogy ez a sportcsarnok megépüljön.

A köszöntőket követően dr. Bábel Balázs a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érsekének áldása kísérte útjára a Csányi József polgármester, Titusz atya és Rokolya Csaba igazgató által aláírt kapszulát és annak tartalmát elrejtő alapkövet, s a projektet kivitelező cég, az ELŐ-SZER KFT. vezetője Seres József zárta le.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)