Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Március 12. 18:53, csütörtök | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

A pszichológia születése a századfordulón - Mit üzen nekünk Freud és Ferenczi?

A pszichológia születése a századfordulón - Mit üzen nekünk Freud és Ferenczi?

E címmel tartott előadást a könyvtár Kulturális Szalon című sorozatának keretében dr. Domján Mihály szakpszichológus, családterapeuta.

A rendezvény bevezetőjét, a sorozat megálmodója dr. Pallagi Mária történész tartotta.

A könyvtár előadóterme ismét megtelt a Kulturális Szalon című sorozat mai (március 12.) programjának köszönhetően. Az érdeklődők az egyik legfiatalabb – alig 110 éves – tudomány, a pszichológia születéséről hallhattak. Dr. Domján Mihály szakpszichológus, családterapeuta kérdésünkre elmondta: a pszichológia Sigmund Freud nevéhez kötődik, aki a 19-20. század fordulóján Bécsben tevékenykedett és rájött arra, hogy nem csak testünk, hanem lelkünk is van. Nagyon sok lelki problémának a kivetülése akár a testben, akár a viselkedésben megmutatkozik.
A 20. század elején nagyon élénk volt Magyarországon a pszichológia iránti érdeklődés. Ferenczi Sándor világhírű magyar orvos a másik személy, aki sok energiát fordított a pszichológiai kutatásokra.

Mindkét személyiségnek nagy szerepe volt abban, hogy a pszichológia és a pszichoanalízis elterjedjen Európában és a világon – tette hozzá a szakember.
A történelmi kitekintést követően az előadás alcímének megfelelően – Mit üzen nekünk Freud és Ferenczi? – az előadás témája gyakorlatiasabbá vált és az előadó igyekezett a mindennapi problémákat érinteni. Így például a résztvevők a „Mennyire vagyok önmaga?”, „Mennyire fogadom el önmagam?”, Mennyire szeretem a munkámat?” kérdéskörökben foglalhattak állást az előadó közbenjárásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.