Hírek
2019. Szeptember 18. 10:02, szerda |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A sajt ezért egészséges
A sajtokban lévő antioxidánsok segítenek megóvni az érfalakat, és ellensúlyozhatják a túlzott sófogyasztás káros hatásait.
A sajt a savanyított tejből erjesztéssel készített étel, amelyet már az ókorban is ismerték és fogyasztották. Európa a fő exportőr, de itt is fogyasztják a legtöbben, Görögországban, Franciaországban és Németországban nagy hagyománya van. Van ahol a zsírosabb sajtokat kedvelik, míg máshol a keményebbeket, és a penészes fajták is igen népszerűek. Az egészségre gyakorolt hatásukról több tanulmány is készült, a legújabb szerint például segítik megőrizni az érfalak épségét, és a túlzott sóbevitel káros hatásait is ellensúlyozhatja a rendszeres fogyasztásuk.
Védi az érfalakat a sajt?
Régóta ismert, hogy a túlzott sófogyasztás elősegíti az érfalak elmeszesedését, megemeli a vérnyomást és így komoly szívbetegségek kialakulásához vezethet. Úgy tűnik azonban, hogy a sajtban lévő antioxidánsok segíthetnek megállítani ezt a folyamatot. A kutatásban véletlenszerűen kiválasztottak 11 középkorú embert, akiknek négy, pontosan összeállított étrendet kellett követniük 8 napos intervallumokban. Az első étrend alacsony sóbevitellel és a tejtermékek mellőzésével, a második szintén alacsony sóbevitellel, de bőséges sajtbevitellel, a harmadik sóban gazdag étrenddel és a tejtermékek kizárásával, míg a negyedik bőséges só- és sajtbevitellel járt. Az alacsony nátriumtartalmú étrend 1500 milligrammos napi sóbevitelt írt elő, míg a magas nátriumtartalmú diétát követők ennek majdnem négyszeresét, 5500 milligrammot juttattak a szervezetükbe.
A nyolcnapos étrend végén a résztvevőkön egy laborvizsgálatot végeztek el, ahol az érfalak egészségét és a rájuk helyeződő nyomást vizsgálták meg. Kis mennyiségű acetilkolint adtak be nekik, amely segítette ellazítani az érfalakat, így az erek állapotáról is árulkodhat. Az eredmények szerint azok az alanyok, akik a magas nátriumbevitel mellett nem fogyasztottak sajtot, rosszabbul reagáltak az acetilkolinra, viszont a sósan, de sajttal étkezőknél semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak.
"Tudományosan igazolt, hogy a tej alapú tápanyagok, különösen a tejfehérjék emésztése során képződött peptidek előnyös antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek" - mondta el a kutatást végző Billie Alba. A szakember szerint nem egyértelmű, hogy pontosan melyik tulajdonságuknak köszönhetik a sajtok ezt a jótékony hatást, az antioxidánsoknak viszont biztosan komoly szerepe lehet benne.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 21. 13:14, csütörtök | Helyi
Izzó kályhás hajtányozás
Idén is megrendezi a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya a téli programját Kecskemét KK kisvasúti állomáson.
2024. November 21. 11:54, csütörtök | Helyi
Adventi programok Kiskunfélegyházán
Szeretettel várják a szervezők a kedves érdeklődőket a félegyházi adventi programokra.
2024. November 21. 10:52, csütörtök | Helyi
Anyakönyvi hírek
Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.
2024. November 21. 07:50, csütörtök | Helyi
Dömötör Csaba: Várhelyi Olivér megkapta az EP-szakbizottsági jóváhagyását az uniós biztosi megbízatásához
Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt megkapta az Európai Parlament szakbizottsági jóváhagyását arra, hogy a következő Európai Bizottság tagja lehessen