Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. November 06. 19:14, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A Tanítók tanítója

A Tanítók tanítója

Ezek a sorok állnak városunk díszpolgárának Fekete Pál emlékszobrának oszlopán. Ott áll a mai naptól (november 6.), ahol iskoláját immáron örökre szemmel tudja tartani.

Minden szobor azt üzeni számunkra, hogy akinek nincsen jövője sem. Fekete Pál élete során fáradtságot nem tűrően dolgozott, munkálkodott a nemzetért, ment előre a számára kijelölt úton. Nagy tudású, felkészült, magával ragadó tanáregyénségként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy nevel, tanít, és a jóra ösztönzi minden tanítványát. Emberi tulajdonságait tekintve is példaként állhat előttünk. A Magyar Demokrata Fórum alapító tagjaként az itt született programot tekintette a kívánt társadalmi változások alapjának. Ezt vette alapul, amikor jelöltként indult az 1990-es választásokon. Városunk és a környékbeli lakók ügyeit nagy felelősséggel és tájékozottsággal képviselte a parlamentben.

„Fekete Pál városunk díszpolgára. Egy olyan jelkép, egy olyan szimbólum a városnak, amely megtestesíti a szabadságot, a reményt. A rendszerváltást követő első szabadon választott országgyűlési képviselő. Fekete Pál életútja nagyon sok értéket hordozott magában.” – e szavakkal méltatta őt Csányi József, városunk polgármestere.
Feketéné Borbély Zsuzsanna a József Attila Általános Iskola Intézményvezetője köszönetét fejezte ki azért, hogy Fekete Pál tanár úr mellszobra az iskola előtti térre kerülhetett. „Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes” – Ezek a József Attilasorok állnak az iskola homlokzatán, mely hűen kifejezi Fekete Pál tanár úr munkáját, példaértékű elkötelezettségét.
1982-től 1994-ig tanított magyart és történelmet a József Attila Általános Iskolában. Igazi tanár egyéniség volt, tanítványai rajongtak érte. Sokakat az ő példája indított a pedagógus pályára.

Az igazgatónő ünnepélyes beszédét követően a József Attila és a Platán utcai tagintézmény diákjai adtak elő Fekete Pál 14-15 éves korában papírra vetett naplórészleteiből, valamint kedvenc népdalát is elénekelték. A gyerekeket Jankovszkiné Dobó Anikó és Vízhányóné Papp Mónika készítette fel.
A műsor után leleplezésre került Fekete Pál tanár úr szobra, majd Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Alelnöke osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.
„Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, akinek a Jó Isten, a Sors a mai világ mércéjével mérve viszonylag rövid életutat engedélyezett. Mindössze 56 esztendős volt, amikor távozott közülünk, 20 évvel ezelőtt 1995. október 14-én. Fekete Pál ebben a neki adatott élethosszban mindent, amit lelkiismerete szerint teljesítenie kellett, teljesített.
Drámai időszakban kiállt a haza megmaradása mellett. Mind az 1956. évi forradalom és szabadságharc idején, mind a rendszerváltást kikényszerítő békés átmenet éveiben. Szolgálta megyéjét mint országgyűlési képviselő, s mint a megyei közgyűlés tagja, szolgálta városa, Kiskunfélegyháza ügyeinek megoldását. Hű volt szent hivatásához, a pedagógus szakmához úgy is mint falusi tanító, úgy is mint szakfelügyelő, úgy is mint tankönyvet író és úgy is mint oktatási reformot előkészítő szakember. S mindemellett gondozta családját, s nevelte gyermekeit.”

Lezsák Sándor felemelő szava után Hajagos Gyula plébános megáldotta a mellszobrot, majd mindenki elhelyezhette koszorúit, virágait az emlékmű lábánál.
Acsodálatos emlékművet -mely Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek keze munkáját dicséri - Lezsák Sándor ajándékozta városunknak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.